Članak

SASTANAK U PREDSJEDNIŠTVU

Troccaz sa Bećirovićem: Francuska je posvećena očuvanju mira i sigurnosti u BiH

Sagovornici su razmijenili mišljenja o trenutnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

(Patria) - Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je danas sa specijalnim predstavnikom Republike Francuske za Zapadni Balkan Renéom Troccazom.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o trenutnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Troccaz je poručio da je Francuska posvećena očuvanju mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini, te da ostaje snažan partner Bosni i Hercegovini.

Tokom razgovora Bećirović je zahvalio na podršci Republike Francuske Bosni i Hercegovini na njenom putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO.

Specijalni predstavnik Troccaz rekao je da podržava približavanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Naglasio je da Francuska pažljivo prati glavna pitanja u regionu Zapadnog Balkana, kao i inicijative regionalne saradnje, a posebno Berlinski proces.

Također, razgovarano je o nedavnom sastanku članova Predsjedništva BiH s predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom u Parizu.

Bećirović je ukazao na važnost razgovora tokom kojeg je Macron pružio čvrstu podršku očuvanju nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom Macron je poručio da Francuska ne podržava separatizam organa bh. entiteta Rs u državi Bosni i Hercegovini.

Bećirović je dodao da su to snažne poruke koje determiniraju i vanjsku politiku Republike Francuske u narednom periodu.

#DenisBećirović #EmmanuelMacron #Francuska #Predsjedništvo #RenéTroccaz #BiH