Članak

OŠTAR ISTUP TURSKOG PREDSJEDNIKA

Erdogan: Netanyahuu će biti suđeno kao ratnom zločincu

Erdogan je optužio zapadne zemlje koje podržavaju Izrael za saučesništvo u zločinima.

(Patria) - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan smatra da će izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu na kraju biti suđeno kao ratnom zločincu zbog izraelske ofanzive u Pojasu Gaze.

Erdogan je optužio zapadne zemlje koje podržavaju Izrael za saučesništvo u zločinima.

Turska, koja podržava dvodržavno rješenje decenijama starog sukoba, oštro je kritikovala Izrael zbog njegove kampanje u Gazi, pokrenute kao odgovor na divljački napad militantne grupe Hamas 7. oktobra.

U izraelskim zračnim i kopnenim napadima ubijeno je više od 15.500 ljudi, prema podacima ministarstva zdravstva Gaze.

U govoru na sastanku odbora Organizacije islamske saradnje (OIC) u Istanbulu, Erdogan je poručio da zapadne zemlje koje podržavaju Izrael daju "bezuslovnu podršku za ubijanje beba" i da su saučesnici u njegovim zločinima.

- Osim što je ratni zločinac, Netanyahuu, koji je upravo sada koljač Gaze, sudit će se kao koljaču Gaze, baš kao što je suđeno Miloševiću - rekao je Erdogan, govoreći o bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću kojem je suđeno za genocid, zločin protiv čovječnosti i ratne zločine pred sudom u Hagu.

Erdogan je naveo i da oni koji pokušavaju zanemariti smrt svih tih nevinih ljudi koristeći se Hamasom kao izgovorom nemaju više šta reći čovječanstvu, misleći na zapadne sile za koje je rekao da su "slijepe i gluhe".

Za razliku od većine svojih zapadnih saveznika i nekih zaljevskih država, članica NATO-a Turska ne gleda na Hamas kao na terorističku grupu i prima neke od njegovih članova.

Erdogan je dodao da će takozvana kontakt grupa muslimanskih zemalja, koju su prošlog mjeseca formirali OIC i Arapska liga kako bi vodili razgovore o Gazi sa zapadnim zemljama i drugima, nastaviti razgovore dok se borbe u Gazi ne zaustave, ali da se mora učiniti još više.

Erdogan, koji već dugo poziva na reformu Vijeća sigurnosti UN-a kako bi bilo inkluzivnije, također je rekao da je UN pao na testu u Gazi i pozvao na hitnu reformu.

Ponovio je da pet stalnih članica Vijeća sigurnosti - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska - ne predstavljaju svijet, prenosi Hina.

- Članice Vijeća sigurnosti sabotirale su iskrene napore glavnog sekretara (Antonija) Guterresa. Niko od nas ne mora prihvatiti ovaj sistem. Nije moguće da takva struktura donese mir ili nadu čovječanstvu - poručio je Erdogan.

#BenjaminNetanyahu #Gaza #Izrael #Palestina #RecepTayyipErdogan #Turska #Svijet