Članak

LOŠA ZAŠTITA, HAKERI ILI...

Zvanična web stranica Parlamentarne skupštine BiH nije u funkciji

(Patria) - Web stranici Parlamentarne skupštine BiH parlament.ba ne može se pristupiti. Nije ovo prvi put da zvanična stranica Parlamenta BiH ima probleme sa serverima, a 2022. godine bila je na meti hakera. Tada su se uključili i OSA i SIPA.

Podsjećamo, 20. oktobra nije se moglo pristupiti stranici Vijeća ministara BiH i svih ministartstava.

S obzirom da je riječ o Državnom parlamentu ovakvi slučajevi pokazuju svu poroznost u sigurnosti servera.

OSA je u septembru 2022. godine uputila upozorenje svim institucijama BiH da izvrše sigurnosnu procjenu informaciono-komunikacionih sistema i poduzmu neophodne mjere i procedure preventivne zaštite zbog velikog broja cyber incidenata.

“Savjetujemo svim pojedincima i organizacijama da izvrše sigurnosnu procjenu informaciono-komunikacionih sistema i primijene mjere sigurnosti što je brže moguće kako bi proaktivno spriječili eventualne pokušaje cyber napada u Bosni i Hercegovini. U svakodnevnom smo kontaktu sa domaćim i međunarodnim partnerima s ciljem zaštite građana i institucija od malicioznih utjecaja i prijetnji koje su intenzivirane u posljednje vrijeme. Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine prati sve pokušaje nezakonitih radnji u cyber prostoru u cilju otkrivanju počinilaca i motiva izvršenja cyber napada”, naveli su tada z OSA-e.

#hakeri #Parlament #pristup #BiH