Članak

LANSIRALI I SATELITE

Sjeverna Koreja: Kim Jong Un poziva vojsku da bude spremna na bilo kakve provokacije

(Patria) - Sjevernokorejski lider Kim Jong Un pozvao je na spremnost vojske da odgovori na svaku provokaciju neprijatelja, objavili su državni mediji u petak, nakon što je Pjongjang obećao da će rasporediti jače oružane snage i novo oružje na granici s Južnom Korejom, javio je Reuters.

Posjetivši sjedište zračnih snaga u četvrtak kako bi obilježio Dan avijatičara u zemlji, Kim je predstavio operativne strateške smjernice za poboljšanje vojne spremnosti i ratnih sposobnosti, objavila je novinska agencija KCNA.

Nakon posjete piloti su priredili aeromiting, navodi se.

"(Kim) je visoko ocijenio čvrstu spremnost pilota da bez problema izvode misije zračne borbe, bez obzira na bilo kakve nepovoljne postavke“, javila je KCNA.

Sjeverna Koreja je prošle sedmice uspješno lansirala svoj prvi izviđački satelit, za koji je rekla da je dizajniran za praćenje vojnih kretanja Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje.

SAD i saveznici su osudili lansiranje kao kršenje više rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija. Pjongjang je rekao da će lansirati više satelita, nazivajući to pravom na samoodbranu.

#KimJongUn #SjevernaKoreja #Svijet