Članak

OPERACIJE

London poslao jedan od svojih najnaprednijih razarača u Perzijski zaljev

(Patria) - Ujedinjeno Kraljevstvo je u četvrtak objavilo da šalje jedan od svojih najnaprednijih brodova u Perzijski zaljev kako bi pojačala svoje prisustvo u regiji.

HMS Diamond, razarač Tip 45, provodiće operacije kako bi osigurao slobodu plovidbe, uvjerio trgovačke brodove i osigurao siguran protok trgovine, saopštilo je ministarstvo odbrane, javlja AFP.

„Ključno je da Ujedinjeno Kraljevstvo pojača naše prisustvo u regiji, kako bi Britanija i naši interesi bili sigurni od nestabilnijeg i sve više rivalskog svijeta“, rekao je ministar odbrane Grant Shapps.

Raspoređivanje je uslijedilo nakon izbijanja sukoba između Izraela i Hamasa i zapljene teretnog broda povezanog s Izraelom od strane jemenskih Husa koje podržava Iran u Crvenom moru 19. novembra. Husi su pokrenuli niz bespilotnih i raketnih napada na Izrael otkako je Hamas napao Izrael 7. oktobra.

Ministarstvo je saopštilo da oko 50 velikih trgovačkih brodova svaki dan prolazi kroz Bab-el-Mandeb, povezujući Crveno more sa Adenskim zaljevom, dok oko 115 velikih trgovačkih brodova prolazi kroz Hormuški moreuz.

Vode Zaljeva, navodi se, vitalne su rute za trgovačko brodarstvo, uključujući i tankere koji prevoze veći dio britanskih zaliha ukapljenog prirodnog gasa. Plovilo će se pridružiti fregati HMS Lancaster koja je raspoređena u regiju prošle godine, kao i tri minolovca i pomoćni brod.

#brod #Evropa #Perzijskizaljev #Svijet