Članak

OZBILJNE OPTUŽBE

Nović pitao otkud Konakoviću podaci o zloupotrebama u OSA-i i da li su tačni: Krišto nije mogla dati odgovor

(Patria) - Sredoje Nović, predsjedavajući Kluba delegata iz reda srpskog naroda, danas je na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine postavio usmeno pitanje ministru vanjskih poslova BiH Elmedinu Konakoviću koji je 6. septembra izjavio da je "OSA zadokumentovala više
od stotinu slučajeva zloupotrebe prisluškivanja političara, novinara i drugih lica bez naloga suda i da su Tužilaštvu proslijeđni dokazi koji govore o zloupotrebi bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića".

"Ako je to tako ja postavljam pitanje da li je gospodin Konaković obavijestio Izvršni obavještajni odbor, da li je to razmatrano na Izvršno-obavještajnom odboru i da li su podaci dobiveni od OSA-e stigli zvaničnim putem i jesu li ustupljeni Tužilaštvu BiH. Ako smo opredijeljeni da gradimo neku pravnu državu, da održavamo autoritet i gradimo autoritet institucija ove zemlje, onda bismo morali dati i odgovor je li ovo tačno ili nije. Ovo je jedna od najtežih optužbi koje sam čuo za posljednjih nekoliko godina, da je u jednoj zemlji moguće da je više od sto lica bilo zloupotrijebljeno u prisluškivanju od zvaničnika jedne službe. Ako je to tako, onda me interesuje da li je to razmatrano na odboru koji je nadležan i da li su doneseni kakvi zaključci", kazao je Nović.

Noviću se obratila Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koja je kazala da danas ne može dati odgovor. Iza Novića je sjedio ministar Konaković.

"Ja ću delegirati ovo pitanje na Izvršni obavještajni odbor jer danas u ovom trenutku u ime Odbora ne mogu dati nikakav službeni odgovor" kazala je Krišto te tražila od Novića da uputi pisanim putem pitanje.

Nović je na ovo prokomentirao da je pitanje uputio i ranije u pisanoj formi, te da je očekivao da je Odbor već razmotrio ovo pitanje.

"Ovo nije pitanje o pošumljavanju Bjelašnice ili Jahorine. Ovo pitanje duboko zadire u ustavnost i zakonitost jedne zemlje. A drugo, znamo da je Konaković to izjavio. Nisam čuo ni stav OSA-e, o Tužilaštvu da ne govorim koje je reklo da nije zaprimilo zahtjev. Ako se ovako nastavi raditi, nemojte da iko izađe i govori o pravnoj državi. Ovdje neće biti pravne države ko zna kada. Naravno da tražim da Izvršni obavještajni odbor se jasno odredi o ovom pitanju. Jesu li to podaci OSA-e ili su podaci pojedinaca iz OSA-e koji daju svoja viđenja o nekim krupnim državnim pitanjima u ovoj zemlji", dodao je Nović.

#ElmedinKonaković #OSA #pitanje #SredojeNović #Vijećeministara #zloupotrebe #BiH