Članak

SPRIJEČENA VEĆA KATASTROFA

Ogroman požar u Osijeku, vatra zahvatila kompaniju za preradu plastike

Uzrok požara za sada je nepoznat.

(Patria) - U kompaniji za preradu plastike "Drava International" u Osijeku noćas je izbio ogroman požar.

Zahvaljujući premještanju zapaljivih tvari i tekućina iz prostora firme, spriječena je veća katastrofa, saopštio je osječko-baranjski Stožer Civilne zaštite.

Požar je planuo iza ponoći na deponiji uskladištene plastike kompanije "Drava International" na izlazu iz Osijeka prema Brijestu. Uzrok požara za sada je nepoznat.

Načelnik Stožera Mato Lukić izjavio je novinarima kako vjetar, koji se pojačao oko 4 sata, ne dopušta gašenje požara uskladištene plastike, koji trenutno gasi oko 100 vatrogasaca s oko 50 vozila.

Na terenu su javne vatrogasne jedinice Osijeka i Belog Manastira te čak 21 Dobrovoljno vatrogasno društvo, s područja Osijeka i okoline.

- Situacija još uvijek nije zadovoljavajuća, ne možemo reći da je požar ugašen, i da se smanjio dim, ali vatra je usporena.

Možemo reći da je spriječena veća katastrofa, jer su pogoni ove kompanije puni zapaljivih tekućina i tvari, koje su prebacivane tokom gašenja, kako ne bi došlo do veće tragedije - dodao je Lukić.

Ocijenio je kako će gašenje vjerovatno trajati dugo, što zbog vjetra, ali i zbog same materije koja gori, a to je prešana plastika.

#Hrvatska #Osijek #požar #Region