Članak

POSJETA HRVATSKOJ

Rama i Plenković pozvali na mjere protiv Srbije zbog nasilja na Kosovu

(Patria) - U službenoj posjeti Hrvatskoj boravi predsjednik Vlade Republike Albanije Edi Rama. U Banskim dvorima primio ga je premijer Andrej Plenković.

Dvojica premijera pozvali na mjere protiv Srbije zbog nasilja na Kosovu.

Snažno su osudili nasilje srpskih paravojnih jedinica na sjeveru Kosova, kao i njihovu herojizaciju od strane Beograda, pozvavši na mjere EU-a i Zapada protiv Srbije zbog toga.

Tridesetak teško naoružanih pripadnika srpskih paravojnih postrojbi u nedjelju, 24. septembra, u selu Banjska na sjeveru Kosova ubilo je kosovskog policajca. Kosovske snage sigurnosti u borbi su eliminirale tri srpska napadača, zbog čega je Beograd proglasio dan žalosti.

Rama je rekao da je agresija paravojnih snaga jednako zabrinjavajuća kao reakcija Beograda.

"Imamo zločin, ubistvo policijskog službenika te imamo herojizaciju onih koji su ga počinili", rekao je albanski premijer, naglasivši da to ne smije biti prihvatljivo u Europi koja gaji suprotne vrijednosti.

Plenković je naglasio da ti potezi ne mogu ostati bez odgovora te da odluka Beograda o danu žalosti gotovo da podrazumijeva identifikaciju s onim što se dogodilo. Naglasio je da će slijediti istraga kako bi se potpuno utvrdilo što se dogodilo, nakon čega će posebni izaslanik EU-a za dijalog Prištine i Beograda donijeti prijedloge mjera.

Europska komisija (EK) također može autonomno donijeti mjere, bez suglasnosti svih država članica, kao što je to prije nekoliko mjeseci učinila protiv Kosova. EK je zbog nepoštovanja zahtjeva EU-a protiv Prištine poduzela mjere obustavljanja rada u radnim tijelima u sklopu sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te povukla pozive na sastanke na visokoj razini i suspendirala Kosovo iz svog programa od 7,5 milijardi eura.

Hrvatski premijer naglasio je kako je siguran da će do mjera doći, a Rama je istaknuo da se one trebaju primijeniti bez gubljenja vremena jer odluka Beograda o danu žalosti ne ostavlja prostora za drugačije interpretacije.

#Albanija #AndrejPlenković #EdiRama #Hrvatska #Kosovo #sankcije #Srbija #Region