Članak

SUSRET U BUDIMPEŠTI

Dodik sa Orbanom: Mađarska zainteresovana da preuzme projekte koje je Njemačka otkazala

Foto: RTRS

(Patria) - Predsjednik Republike srpske Milorad Dodik rekao je danas da je premijer Mađarske Viktor Orban izrazio spremnost da Mađarska preuzme projekte u Rs koje je Njemačka otkazala.

"Orban je izrazio spremnost da Mađarska supstituiše projekte koje su Nijemci otkazali jer nisu željeli da regulišu ugovore", rekao je Dodik.

Dodik je izrazio zadovoljstvo današnjim sastankom sa Orbanom, navodeći da je razgovarano o stvarima koje su ranije definisali, ali i nekim novim idejama.

"Naša saradnja se razvija na najbolji način. Pokušavamo da prepoznamo i realizujemo projekte koje smo ranije zacrtali u oblasti energetike, kao što su vjetroparkovi, a veoma uspješno se odvija i projekat podrške Mađarske poljoprivrednim proizvođačima u Rs", istakao je Dodik.

Orban je kazao da su odnosi Mađarske i Republike srpske odlični i obje strane čine sve da ojačaju saradnju.

"Mađarska se snažno protivi upotrebi sankcija u slučaju BiH i Srba u BiH koje zbog svoje kontraproduktivne prirode mogu dovesti do eskalacije tenzija - saopšteno je iz pres-službe mađarskog premijera nakon njegovog sastanka sa Miloradom Dodikom.

Orban je na sastanku jasno stavio doznanja da je očuvanje stabilnosti zapadnog Balkana izuzetno važno za bezbjednost Mađarske i EU, rekao je agenciji MTI portparol mađarskog premijera Bertalan Havaši.

"Razgovarano je o tome da mađarske kompanije imaju značajan investicioni i komercijalni potencijal u finansijskom sektoru, energetici i telekomunikacijama koji namjeravaju da iskoriste u BiH", rekao je Havaši.

Prema njegovim riječima, mađarski premijer je izrazio nadu da će BiH u narednom periodu napredovati u procesu evropskih integracija.

"Cilj je da tokom mađarskog predsjedavanja EU u drugoj polovini 2024. godine integracija regiona zapadnog Balkana dobije posebnu pažnju u EU", dodao je Havaši.

#BiH #Mađarska #MiloradDodik #ViktorOrban