Članak

SOLIH PRIHVATIO PORAZ

Maldivi: Prokineski kandidat Muizzu pobijedio proindijskog u trci za predsjednika države

Prokineski kandidat pobijedio je na predsjedničkim izborima na Maldivima, pobijedivši sadašnjeg predsjednika koji je ojačao odnose s Indijom, javio je BBC.

(Patria) - Prokineski kandidat pobijedio je na predsjedničkim izborima na Maldivima, pobijedivši sadašnjeg predsjednika koji je ojačao odnose s Indijom, javio je BBC.

Predsjednik Ibrahim Mohamed Solih prihvatio je poraz u drugom krugu izbora, čestitajući svom rivalu Mohamedu Muizzuu koji je osvojio 54% glasova. Solih će biti privremeni predsjednik dok njegov nasljednik ne bude inaugurisan 17. novembra.

Muizzu, gradonačelnik glavnog grada Malea, vodio je kampanju sa sloganom „Indija napolje“.

Na vlasti od 2018. godine, 61-godišnjak iz Maldivske demokratske partije (MDP) ojačao je odnose s Indijom, s kojom Male ima jake kulturne i finansijske veze. On je to nazvao politikom „Indija na prvom mjestu“.

Maldivi su dugo bili pod sferom uticaja Indije. Održavanje prisustva tamo dalo je Delhiju mogućnost da nadgleda ključni dio Indijskog okeana.

Muizzu (45) iz koalicije Progresivne alijanse zalaže se za bolje odnose s Kinom. Kina, sa svojim pomorskim snagama koje se brzo šire, želi pristup tako strateški važnoj lokaciji - nešto što Indija želi spriječiti. Peking također želi da zaštiti svoje energetske pošiljke iz Zaljeva koje prolaze kroz to područje.

U posljednjoj deceniji, Delhi je Maldivima dao dva helikoptera i jedan mali avion. Tokom 2021. godine, maldivske odbrambene snage su saopštile da je oko 75 indijskih vojnih lica stacionirano u zemlji da upravljaju i održavaju indijske avione. Ubrzo nakon toga, opozicija je započela kampanju „Indija napolje“ koja je zahtijevala da indijsko sigurnosno osoblje napusti Maldive.

Prije Soliha, Abdulla Yameen iz Progresivne stranke (PPM) bio je predsjednik od 2013. do 2018. godine. Tokom njegovog mandata, Maldivi su se približili Kini i pridružili se inicijativi predsjednika Xi Jinpinga Pojas i put. Yameen trenutno služi jedanaestogodišnju zatvorsku kaznu zbog korupcije, pa mu je zabranjeno da učestvuje u ovogodišnjem glasanju.

Ko je Mohamed Muizzu?

Muizzu, rođen 1978., ima doktorat iz građevinarstva na Univerzitetu u Leedsu u Ujedinjenom Kraljevstvu. U politiku je ušao 2012. godine kao ministar stanovanja.

Kada je Yameen došao na vlast, ministar je zadržao svoju funkciju i potpisao neke velike projekte, kao što je most od 200 miliona dolara koji povezuje Male sa međunarodnim aerodromom koji se nalazi na drugom ostrvu.

Pobijedio je 2021. godine na izborima za gradonačelnika u Maleu, prvim za PPM.

#maldivi #Predsjednik #Svijet #Indija