Članak

ISPLIVAO NA OBALU

Otkriveno šta je tačno misteriozni objekat koji se pojavio na plaži u Australiji

Misteriozni objekat koji je isplivao na obalu u zapadnoj Australiji zapravo je krhotina s indijskog svemirskog lansiranja.

Foto: Twitter

(Patria) - Misteriozni objekat koji je isplivao na obalu u zapadnoj Australiji zapravo je krhotina s indijskog svemirskog lansiranja.

- Cilindar je bio dio rakete koju je lansirala Indijska svemirska istraživačka organizacija (ISRO) - rekao je za CNN direktor ISRO-a Sudheer Kumar.

Australska svemirska agencija jučer je na Twitteru objavila da je završila istragu o objektu i došla do istog zaključka.

Otkako se u julu pojavio na plaži u Green Headu, obalnom gradu 250 kilometara sjeverno od Pertha, cilindrični objekt, širok oko 2,5 metra i dug između 2,5 i 3 metra, izazvao je veliko uzbuđenje među lokalnim stanovništvom.

U početku se nagađalo da bi olupina mogla biti dio MH370 - aviona koji je nestao sa zapadne australske obale 2014. godine s 239 putnika.

No, stručnjaci za zrakoplovstvo ubrzo su pojasnili da predmet nije mogao poticati iz komercijalnog aviona i da je vjerovatno riječ o spremniku goriva rakete koja je u nekom trenutku pala u Indijski okean.

"Polar Satellite Launch Vehicle je lansirna raketa srednje nosivosti kojom upravlja ISRO.

Krhotine ostaju u skladištu, a Australska svemirska agencija sarađuje s ISRO-om koji će dodatno potvrditi sljedeće korake, što uključuje i razmatranje obaveza prema svemirskim ugovorima Ujedinjenih naroda", navela je Australska svemirska agencija, prenosi Index.hr.

Svemirske rakete su višestepene, odnosno sastoje se od različitih odjeljaka s gorivom od kojih se svaki izbacuje uzastopnim redoslijedom, pri čemu većina krhotina pada nazad na Zemlju.

#Austrija #magazin1 #objekat #otkriće