Članak

MINISTARSTVO DRŽAVNE SIGURNOSTI

Kina želi da mobiliše čitavu naciju za kontrašpijunažu

(Patria) - Kina želi ohrabriti svoje građane da se pridruže radu protiv špijunaže, uključujući stvaranje kanala za pojedince da prijave sumnjive aktivnosti, kao i pohvale i nagrade, saopštilo je ministarstvo državne sigurnosti.

Mora se uspostaviti sistem koji čini „normalnim“ da mase učestvuju u kontrašpijunaži, napisalo je Ministarstvo državne sigurnosti, glavna agencija koja se bavi stranim obavještajnim službama i antišpijunažom, u svojoj prvoj objavi na svom WeChat profilu, koja je objavljena uživo u ponedjeljak, prenosi Reuters.

Poziv na popularizaciju rada protiv špijunaže među masama uslijedio je nakon proširenja kineskog zakona o kontrašpijunaži koji je stupio na snagu u julu. Zakon, koji zabranjuje prenos informacija vezanih za nacionalnu sigurnost i interese koje ne precizira, uznemirio je Sjedinjene Američke Države koje kažu da bi strane kompanije u Kini mogle biti kažnjene zbog redovnih poslovnih aktivnosti.

Revidirani zakon dozvoljava vlastima koje sprovode istragu protiv špijunaže da dobiju pristup podacima, elektronskoj opremi i informacijama o ličnoj imovini. Politička sigurnost je glavni prioritet nacionalne sigurnosti, a „jezgro“ političke sigurnosti je sigurnost političkog sistema Kine, napisao je ministar državne sigurnosti Chen Yixin u članku u kineskom pravnom časopisu u julu.

„Najosnovnije je da se sačuva liderstvo i vladajuća pozicija Komunističke partije Kine i socijalističkog sistema sa kineskim karakteristikama“, rekao je.

Posljednjih godina Kina je uhapsila i pritvorila desetine kineskih i stranih državljana pod sumnjom za špijunažu, uključujući izvršnog direktora japanskog proizvođača lijekova Astellas Pharma u martu. Australijski novinar Cheng Lei, kojeg Kina optužuje za odavanje državnih tajni drugoj zemlji, u pritvoru je od septembra 2020. godine. Izjava Kine da je pod prijetnjom špijuna dolazi u trenutku kada zapadne zemlje, najviše Sjedinjene Države, optužuju Kinu za špijunažu i cyber napade, što Peking odbacuje.

Same Sjedinjene Države su „imperija hakovanja“, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Da bi se zaštitila od špijunaže, Kini bi trebalo učešće svog naroda u izgradnji linije odbrane, napisalo je ministarstvo državne sigurnosti u svojoj objavi na WeChat-u.

#Kina #kontrašpijunaža #špijunaža #svijet