Članak

NAUKA

Vještačka inteligencija bi mogla prepoloviti vrijeme skeniranja raka dojke

Privremeni rezultati ispitivanja pozdravljeni su kao obećavajući

(Patria) - Vještačka inteligencija (AI) mogla bi pomoći da se skoro prepolovi obim posla radiologa kada je riječ o traženju znakova raka dojke rutinskim skeniranjem, pokazala je švedska studija.


Privremeni rezultati ispitivanja pozdravljeni su kao obećavajući, ali autori su upozorili da je potrebno više istraživanja prije nego što se AI može koristiti za skrining raka dojke u širem obimu, javio je AFP.


Dok su sve uvjerljiviji chat botovi kao što je ChatGPT potakli spekulacije o budućim potencijalnim primjenama AI, jedno područje u kojem je tehnologija već pokazala stručnost je čitanje medicinskih skeniranja. S obzirom da mnoge zemlje pate od nedostatka radiologa, postoje nade da bi vještačka inteligencija mogla učiniti dugotrajni posao analize rutinskih skeniranja bržim i preciznijim.


Ovo bi moglo imati posebno veliki uticaj na rak dojke. Više od 2,3 miliona žena oboljelo je od raka samo u 2020. godini, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, a uzrok je 685.000 smrtnih slučajeva. Redovni skrining je od vitalnog značaja za prepoznavanje ranih znakova raka. U Evropi se ženama u dobi od 50 do 69 godina savjetuje da rade mamograf svake dvije godine, a dobiveni snimak analiziraju dva radiologa.


Studija u Švedskoj uključivala je skeniranje 80.000 žena koje su imale mamografiju na četiri lokacije u jugozapadnoj Švedskoj između aprila 2021. i jula prošle godine.


Njihovi skenovi su nasumično podijeljeni za analizu na sistem koji podržava AI ili dva ljudska radiologa, koji su služili kao kontrolna grupa. AI algoritam je pročitao snimke i predvidio rizik od raka. Njegova predviđanja je zatim provjerio radiolog. Sistem podržan od vještačke inteligencije uočio je 20 posto više karcinoma, kaže studija, što se pokazalo kao dodatni slučaj na svakih hiljadu žena koje su pregledane.


Kada je riječ o lažno pozitivnim rezultatima sistem podržan AI i dva čovjeka uočili su istu stopu: 1,5 posto. Radno opterećenje radiologa smanjeno je za 44 posto za grupu sa vještačkom inteligencijom, jer je jedna osoba bila potrebna za čitanje skeniranja, a ne dvije.


„Najveći potencijal AI trenutno je to što bi radiolozima mogao omogućiti da budu manje opterećeni pretjeranom količinom čitanja“, rekla je Kristina Lang, radiolog sa švedskog Univerziteta Lund i glavni autor studije.


Ali Lang je rekla da „obećavajući privremeni sigurnosni rezultati“ „nisu dovoljni sami po sebi da potvrde da je AI spremna za implementaciju u mamografskom skriningu“.


Proći će još dvije godine prije nego što ispitivanje može reći da li korištenje AI dovodi do smanjenja takozvanih intervalnih karcinoma, koji se otkrivaju između rutinskih skrininga, upozorili su istraživači.

#AIAnaliza #AIImplementacija #IntervalniKarcinomi #Mamografija #MedicinskoSkeniranje #PreciznaAnaliza #Radiolozi #RakDojke #SkriningRaka #VještačkaInteligencija #magazin1