Članak

PARLAMENT FBIH

Zastupnici većinom glasova odbili razmatrati zakone koji bi omogućili povećanje plata radnicima

Radi se o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni zakona o doprinosima i Prijedlogu zakona o dopuni zakona o porezu na dohodak.

Foto: Facebook

(Patria) - Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH odbio je u dnevni red današnje redovne sjednice uvrstiti dva zakonska prijedloga kojima bi se omogućilo povećanje plata radnicima do 400 KM, a čiji su predlagači šefovi klubova Narodnog evropskog saveza (NES) Irfan Durić i Stranke za BiH Admir Čavalić.

Radi se o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni zakona o doprinosima i Prijedlogu zakona o dopuni zakona o porezu na dohodak.

Čavalić je na svom Facebook profilu podsjetio da su početkom januara pripremili izmjene ovih zakona kojima bi se omogućilo povećanje plata radnika do 400 KM (uz 11% za PIO). Ovo bi, kako je naveo, dosta značilo našim radnicima.

"Neko sa neto 1.200 KM bi imao 1.600 KM itd. Samo kao temporalni zakon do donošenja ključnih izmjena ta dva zakona", ističe Čavalić.

Do današnje sjednice Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, ističe, ovi prijedlozi nisu dospjeli na dnevni red. Zbog toga su danas testirali spremnost vladajućih za ove zakone.

"Tražio sam pojedinačno glasanje u vezi toga - nažalost većina zastupnika je ovo odbila. Snimak postoji ko je kako glasao.

Zašto je ovo propuštena prilika? Pa prije svega zbog činjenice da ove godine nećemo usvojiti reformske fiskalne zakone u svrhu smanjivanja doprinosa. To znači da je implementacija bilo kakvih zakonskih rješenja iz naredne godine tek u 2025. godini.

Dvije godine koje jedu skakavci (plus još sedam njih prije). Eto razloga zašto je jučer bio ogroman red ispred Njemačke ambasade. Nema izgovora. Ostat će samo žabe da se gutaju u našoj zemlji.

Opet nastavljamo sa borbom za našu privredu, radnike, poslodavce - uskoro opet dopuna. Nema odustajanja", poručio je Čavalić.

#AdmirČavalić #DF #IrfanDurić #nes #ParlamentFederacije #BiH