Članak

VLADAJUĆA VEĆINA U PROBLEMU

Čolić o Komisiji za izbor i imenovanje: Koristit ćemo legalne mehanizme da zaustavimo političku silu

(Patria) - Članica Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Dajana Čolić (DF) kazala je kako “niti jedno od imena koja se ponavljaju od jučer u medijima, a koja ih trebaju zamijeniti, nisu zvanično dobili”.

“Ne znamo ni koji je to postupak zamjene jer imamo član Poslovnika koji govori kako dolazi do toga. Meni nije jasno kako je moguće da DF koji ima 12 zastupnika u Zastupničkom domu ne može imati niti jednog člana komisije ukoliko ja budem smijenjena dok drugi politički subjekti koji imaju jedan ili tri zastupnika, iz informacija iz medija, mogu imati članove u tako bitnoj komisiji.

I mene je ova informacija zatekla kada sam je dobila. Šta radimo i kuda idemo, nije ni meni jasno. Ali šta pokušavamo da postignemo to nam je vjerujem svima jasno. Koristit ćemo sve raspoložive legalne mehanizme da zaustavimo ovu političku silu i njenu demonstraciju”, rekla je Čolić.

Danas nije održana sjednica Komisije za izbor i imenovanje jer nije bilo kvoruma za rad i odlučivanje. Aktuelna vladajuća koalicija ima pet od 11 članova jer su dva člana HDZ BiH podnijela ostavku. Plan koalicije je da zamijeni dva člana iz opozicije sa onima koji su dio vlasti ili glasaju kao vlast kao što je slučaj sa HDZ 1990.

#BiH #DajanaČolić #DF #Komisijazaizboriimenovanje