Članak

PREDSJEDNICA EK

Von der Leyen: EU je nezamisliva bez Ukrajine, Moldavije i Zapadnog Balkana

Smjer puta je jasan i stoga moramo početi razmišljati o tome kako ujediniti Evropu.

Von der Leyen: Smjer puta je jasan (Foto: Twitter)

(Patria) - Evropska unija u budućnosti je nezamisliva bez Ukrajine, Moldavije i Zapadnog Balkana, koji se ne mogu prepustiti utjecaju Rusije ili Kine, poručila je u Madridu predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

- Pokušajmo zamisliti kako će Evropa izgledati za nekoliko godina. Možemo li zamisliti Evropsku uniju bez Ukrajine, Moldavije, Zapadnog Balkana i te dijelove Evrope pod utjecajem Rusije ili Kine? Nemoguće - rekla je Von der Leyen na zajedničkoj konferenciji za novinare sa španskim premijerom Pedrom Sanchezom.

Von der Leyen zajedno s većinom povjerenika doputovala je u ponedjeljak u Madrid na sastanak sa španskom vladom u povodu preuzimanja rotirajućeg predsjedništva.

- Smjer puta je jasan i stoga moramo početi razmišljati o tome kako ujediniti Evropu, kako bi i te zemlje postale dio Evropske nije. To su načelne odluke koje moramo donijeti - rekla je ona, prenosi Hina.

I španski premijer Sanchez je istakao da je proširenje na stolu, da EU mora odgovoriti na pitanje kako se vidi za deset godina. Dodao je da će se trebati raspravljati o pitanjima institucionalnih reformi, resursa, zajedničke poljoprivredne politike, kohezijskih fondova itd.

Sanchez je dodao i da Evropska unija mora biti federalnija.

- Doista vjerujem da moramo ići prema federalnijoj Evropskoj uniji, da moramo dijeliti više politika, više suverenosti i da moramo naći zajedničke odgovore na zajedničke izazove - izjavio je Sanchez, dodajući da je Unija to već pokazala zajedničkim odgovorom na pandemiju i na rat u Ukrajini.

#EvropskaKomisija #Evropskaunija #proširenje #UrsulaVonDerLeyen #BiH