Članak

DUGA TRADICIJA

Počinje Wimbledon, može li Đoković stići Federera

Srbiju predstavlja pet učesnika, a predvodi ih najbolji teniser svih vremena Novak Đoković kojem će rival u prvom kolu biti Pedro Kačin.

(Patria) - Najprestižniji teniski turnir na svijetu Wimbledon počinje danas mečom Argentinca Sebastijana Baeza i Čileanca Tomasa Bariosa Vere.

Srbiju predstavlja pet učesnika, a predvodi ih najbolji teniser svih vremena Novak Đoković kojem će rival u prvom kolu biti Pedro Kačin.

Vimbldon je najstariji i najbitniji teniski turnir, a njegova historija počinje davne 1877. godine prvim turnirom u Sveengleskom klubu, u dijelu Londona po kojem je i sam dobio ime.

Vimbldon je ostao jedini veliki turnir u tenisu koji se i dalje igra na originalnoj podlozi, travi, zbog čega je i sama igra dobila svoje originalno ime, “tenis na travi“.

Rodžer Federer ima osam titula šampiona u muškom dijelu turnira, dok je Martina Navratilova ubjedljivo najbolja u ženskom sa devet. Navratilova ima i najviše pobjeda u „open eri“ Vimbldona sa čak 120, dok je Rodžer Federer ponovo najbolji u Muškoj konkurenciji sa 95.

Goran Ivanišević je najniže rangirani teniser koji je osvojio prestižni turnir, jer je do titule 2001. godine stigao sa 125. pozicije na ATP listi.

Najbolji teniser svijeta Đoković na Vimbldonu ima 86 pobjeda u karijeri, dok svi ostali igrači iz top 20 na ATP listi u ovom trenutku ukupno imaju 85 pobjeda. Novak Đoković učešće na ovogodišnjem Vimbldonu započet će na Centralnom terenu najranije u 14.30 duelom protiv 67. tenisera svijeta Argentinca Pedra Kačina.

Nagradni fond ovogodišnjeg Vimbldona je 56,5 miliona dolara.

#NovakĐoković #tenis #Wimbledon #Sport