Članak

ZAVRŠAVA MIRNOM ŠETNJOM

Program 'Dani sjećanja na genocid u Srebrenici' od 3. do 10. jula u organizaciji BKC Tuzlanskog kantona

(Patria) - Godišnjicu genocida u Srebrenici Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona drugu godinu zaredom obilježava višednevnim programom pod nazivom “Dani sjećanja na genocid u Srebrenici”, koji će u periodu od 3. do 10. jula 2023. godine objediniti više događaja.

Program koji čine tri promocije knjiga, postavka izložbe dokumenata i mirna šetnja, a koji su kroz različite aspekte, tematski vezani za počinjeni genocid nad Bošnjacima, z ponedjeljak 3. jula otvara promocija knjige „Spavaj obuven sine“ autora Mirze Bašića.
Knjiga je autobiografska priča autora koji je kao 15-godišnjak preživio genocid u Srebrenici i dobila je nagradu za najbolji tekst novih autora Fondacije za izdavaštvo Sarajevo za 2022. godinu. Promocija će biti održana u Plavoj Sali BKC-a u 19 sati, a promotori su prof.dr. Mirsad Kunić i Fajko Kadrić, književnik.

U okviru programa koji se održavaju u Tuzli i Gradačcu u narednim danima će biti održana promocija knjige „Ubijeni i protjerani“ autora Seada Selimovića (5. juli u 19 sati BKC TK), a isti dan u 19.00 sati u prostorijama BZK Preporod Gradačac bit otvorena Izložba dokumenata pod nazivom „Genocid u Srebrenici kroz presude krivičnih sudova“.

Promocija knjige "Nastanak Republike Srpske: Od regionalizacije do strateških ciljeva (1991-1992)", koautorsko djelo Muamera Džananovića, Hikmeta Karčića i Jasmina Medića bit će održana 7. jula u 19 sati u BKC TK u Tuzli.

Manifestacija će biti završena „Mirnom šetnjom 8372 za Srebrenicu“, koja već godinama tradicionalno kreće sa platoa ispred BKC TK, a okupljanje učesnika je zakazano za 10. juli 2023. godine u 18 sati.

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, zajedno sa partnerima sa kojima realizuje ovu manifestaciju za cilj ima dati svoj doprinos u kulturi sjećanja na genocid u Srebrenici, najveći zločin počinjen na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

#BKC #genocid #šetnja #Srebrenica #Tuzla #BiH