Članak

IZ GP PREŠAO U SIPA-U: U Tužilaštvu BiH formirano šest predmeta o Zoranu Galiću, tri za korupciju

Tužilaštvo BiH već godinama dobija prijave o nepravilnostima u Graničnoj policiji BiH.

(Patria) - Zoran Galić, bivši direktor Granične policije BiH u dva mandata, a sadašnji zamjenik direktora SIPA-e koji je imenovan u februaru, u proteklih nekoliko godina nakupio je više krivičnih prijava za različita krivična djela.

Godinama unazad objavljivali smo pisma graničnih policajaca koji su upozoravali na nezakonitosti u ovoj policijskoj agenciji. Krivične prijave podnosili su Tužilaštvu BiH, a saznanja su prosljeđivali i drugim policijskim agencijama. Ukazivali su na nezakonita činovanja, namještanje konkursa, upozoravali na korupciju na konkursu za prijem 150 kadeta što se ispostavilo apsolutno tačnim. Galić je kao direktor GP BiH određenoj grupi ljudi omogućio niz beneficija, od stalnih stimulacija, korištenja službenog automobila do imenovanja u različite komisije gdje su uz prećutnu saglasnost vršili različite mahinacije.

POVEZANI TEKST Nova prijava o 'nezakonitim činovanjima u GP BiH' predata Tužilaštvu BiH i SIPA-i

POVEZANI TEKST SABRANA KRIVIČNA DJELA Galić se riješio 'lažnih' diploma!

Iz Tužilaštva BiH konačno su nakon nekoliko upita Novinske agencije Patria, a pozivajući se na kraju na Zakon o slobodi pristupa informacijama, odgovorili koliko je formiranih predmeta u odnosu na lice Zoran Galić i koji tužioci su ih zadužili.

POVEZANI TEKST DOK TRAJE ŽALBENI ROK Kako je Tadić i danas zaobišla Zorana Galića

U Tužilaštvu BiH je šest formiranih predmeta i to tri sa oznakom KTK (poznat počinilac krivičnog djela korupcije), dva sa oznakom KTAK ( neodredivo krivično djelo ili počinilac - djela korupcije), te jedan predmet KTA (neodrediva krivična djela ili počinioci, a ukazuju na protivpravnu radnju).  

Predmete pod oznakom KTK vode tri tužioca i to dva predmeta otvorena 2022. godine Bojana Jolović i Mirza Hukeljić. Treći predmet iz 2023. vodi tužiteljica Elvira Stanojlović.

Kada je riječ o KTAK predmetima, oba su iz 2021. godine a vode ih Bojana Jolović i Igor Dubak. Tužilac Dubak vodi i predmet pod oznakom KTA iz 2021. godine.

Dio odgovora Tužilaštva BiH o predmetima u odnosu na lice Zoran Galić 

Interesantno je da je Bojana Jolović postupajuća tužiteljica u predmetu visoke korupcije u Graničnoj policiji BiH, odnosno namještenom konkursu za prijem kadeta. Iako su postojali opravdani razlozi da se takav konkurs poništi jer niko sa sigurnošću ne može utvrditi koji je broj kadeta kojima je tražen novac, a koliko ih je dalo, jer rijetki su pristali biti svjedoci, tužiteljica Jolović nije tražila od Suda da se zaustavi konkursna procedura. Sve je prebačeno na Odbor za žalbe policijskih službenika koji je naložio nastavak konkursne procedure bez nekoliko imena obuhvaćenih ovim sudskim predmetom. Jedan od svjedoka u ovom predmetu je i Zoran Galić koji je lično formirao komisiju na čelu sa Rejhanom Rakovićem. Kako je tvrdio i tokom svjedočenja Raković je bio njegov najbolji policajac.

POVEZANI TEKST Zoran Galić svjedočio na suđenju Rakoviću: U Komisiji za prijem kadeta najbolji policijski službenici

Početkom aprila objavljena je konačna lista kadeta na koju su ponovo upućene žalbe Odboru za žalbe policijskih službenika. Još nije poznato da li su sve žalbe riješene.

#BiH