Članak

DOK TRAJE ŽALBENI ROK Kako je Tadić i danas zaobišla Zorana Galića

U pismu koje je u julu upućeno na više adresa, među kojima i OSA vrlo precizno su imenom i prezimenom navedena imena “spornih kandidata”.

Piše: Amra Vrabac

Tužilaštvo BiH već godinama dobija pisma graničnih policajaca i uposlenika koji upozoravaju na nezakonitosti u Graničnoj policiji BiH, počevši od namještenih prijema kadeta za šta se uzimaju desetine hiljada maraka, do nezakonitih činovanja, isplata stimulacija, nestanka municije i optičkih nišana iz skladišta GP BiH, uništavanja opreme, incidenata na granicama sa hrvatskom policijom i ilegalnim migrantima.

Na brojne upite Novinske agencije Patria koje šaljemo proteklih godina Tužilaštvu BiH u vezi direktora GP BiH Zorana Galića i eventualnih predmeta u Tužilaštvu BiH nismo dobijali odgovor.

Kao grom iz vedra neba danas je odjeknula vijest da se vrše pretresi i hapšenja pripadnika GP BiH, tačnije Komisije za prijem kadeta na čijem je čelu Rejhan Raković, čovjek od povjerenja Zorana Galića kojeg je i nagradio u junu ove godine “medaljom za hrabrost”.

U više navrata grupa uposlenika GP BiH obavijestila je nekoliko policijskih agencija i nadležnih institucija o saznanjima u vezi prijema kadeta i očitog namještanja prolaska kandidata, među kojima su i djeca nekih visokopozicioniranih uposlenika GP BiH. Neki od kandidata koji su zadovoljili sve kriterije nisu prošla zbog “onih bitnijih”. Javna je tajna da je unaprijed postojao spisak kadeta koji su trebali biti primljeni o čemu su u pismima pisali uposlenici GP BiH.

Iz Tužilaštva BiH jutros su se pohvalili kako “provode aktivnosti u borbi protiv korupcije”. Na čelu Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju je Ozrenka Nešković, zamjenica glavne tužiteljice Gordane Tadić. Ovaj slučaj dolazi u trenutku kada je javnost zgrožena audiosnimkom razgovora ove dvije tužiteljice i direktora OSA-e Osmana Mehmedagića na kojem, između ostalog, govore i kako se ne može raditi visoka korupcija. Snimak je iz jula 2019. godine, a iako su mutni poslovi unutar GP BiH prijavljivani Tužilaštvu BiH u više navrata, iznenađuje trenutak u kojem se “bore protiv korupcije”. Treba spomenuti da današnje hapšenje dolazi i u "roku za žalbu" glavne tužiteljice Tadić na odluku Drugostepene komisije koja je smijenila sa mjesta glavne tužiteljice zbog disciplinskih prekršaja u radu.

Treba napomenuti da je upozoravajuće pismo o nezakonitom djelovanju i zloupotrebi položaja uposlenika GP BiH u vezi prijema kadeta Patria objavila 31. jula 2021. godine. Prvo pismo u kojem su detaljno opisane cijene za pojedina mjesta, način kako se biraju kadeti, ko su nalogodavci upućeno je još u martu ove godine. S tim pismom bio je upoznat i ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

U cijelom ovom koruptivnom lancu u kojem se spominju stotine hiljada maraka uzetih od kadeta ne može neokrznut proći Zoran Galić i njegov zamjenik Fahrudin Halač koji su zahvaljujući HDZ BiH i SDA došli na pozicije. Upravo je on oformio Komisiju za prijem kadeta i odredio Rejhana Rakovića, Đorđa Kusmuka i Ivicu Sablju za članove. Formirana je i potkomisija koju čini 15 članova od kojih je deset članova Hrvati, 2 Bošnjaka, 2 Srbina i 1 iz reda Ostalih. Od 15 članova potkomisije koja je bila zadužena za fizičku provjeru kandidata 9 je pripadnika JGP Gorica kojima je Sabljo komandir. 

U pismu koje je u julu upućeno na više adresa, među kojima i OSA vrlo precizno su imenom i prezimenom navedena imena “spornih kandidata” i onih kojih su oštećeni te je tada zatraženo od ministra Cikotića da se ponovi testiranje kandidata, posebno djece uposlenika GP BiH. Zatražena je i obustava prijema kadeta dok se ne istraže ove ozbiljne optužbe koje su upućivale na ozbiljnu korupciju unutar policijske agencije.

Treba napomenuti da je današnju akciju radila SIPA protiv čijeg zamjenika direktora Đure Kneževića u Tužilaštvu BiH ima više krivičnih prijava u kojima je opisano njegovo postupanje čime je narušen ugled SIPA-e.  

#BiH