Članak

OSTRVO SULAVESI

Nesreća u Indoneziji: 13 radnika poginulo u eksploziji u topionici nikla

Eksplozija se desila kada su radnici popravljali peć u kompaniji Tsingshan Stainless Steel (ITSS) u kineskom vlasništvu.

(Patria) - Trinaest radnika je poginulo, a 38 povrijeđeno u današnjoj eksploziji peći u topionici nikla na indonežanskom ostrvu Sulavesi, saopštio je vlasnik industrijskog parka u kojem se to postrojenje nalazi.

Eksplozija se desila kada su radnici popravljali peć u kompaniji Tsingshan Stainless Steel (ITSS) u kineskom vlasništvu.

U incidentu je poginulo osam indonežanskih i pet kineskih radnika, navodi se u saopštenju industrijskog parka Morovali (IMIP).

IMIP je industrijski park fokusiran na nikl u vlasništvu kineske kompanije ITSS i njenog lokalnog partnera Bintang Delapan Group, koji proizvodi nehrđajući i ugljenični čelik.

Nikl je sve važniji za Indoneziju koja je bogata resursima i koja je najveći svjetski proizvođač tog metala, prenosi RSE.

U Indoneziju pristižu milijarde dolara stranih investicija otkad je vlada 2020. zabranila izvoz neprerađene rude.

Najveća privreda jugoistočne Azije pokušava da razvije industriju nikla i privuče velike investicije od proizvođača električnih vozila, kao i proizvođača baterija.

Ipak, posljednjih godina u indonežanskoj industriji nikla dogodilo se nekoliko fatalnih nesreća.

Predsjednik Joko Vidodo želi da razvije sektor, ali je također pozvao na poboljšanje sigurnosti i obećao da će poboljšati ispunjavanje ekoloških standarda.

#Indonezija #Nesreća #Radnici #Svijet