Članak

Baksuzni 'Petak 13': Vlada KS tri mjeseca nije u stanju razriješiti 'slučaj Mesihović'

Ministar zdravstva Rusmir Mesihović podnio je ostavku još 25. jula.

(Patria) - Više nema nikakve sumnje da Vlada KS na čelu sa Mariom Nenadićem, a sada Anisom Krivićem gubi konce u svakom smislu. Predviđano im je da neće izdržati ni prvih 6 mjeseci (imenovani 3.marta) rada jer su počela raspadati se kao i njihova koalicija “Petak 13” (SDA-DF-SBB). 

Ministar zdravstva Rusmir Mesihović podnio je neopozivu ostavku još 25. jula. Legitiman je čin svakog pojedinca odstupiti od pozicije, motivi mogu biti različiti, ali oni nisu ni važni, već ono što će uslijediti.

A, kako vole sakriti se iza jedne pojave, kojom se krije mnogo veća, tako je slučaj i sa Mesihovićem sada. Pričom kako i danas prima plaću sakrivaju svoju nesposobnost  da za sve ove mjesece nisu u stanju dogovoriti se oko imenovanja novog ministra zdravstva i razriješiti Mesihovića.

Povezani tekst:

SDA, SBB i DF sprovode UZP nad građanima KS: Došli su po nas, a Krivić i Seka glavni!

Niti oko jednog imena, a bilo ih je tri koalicioni partneri nisu postigli saglasnost i ostavili su status quo. Najgoru opciju.

Nije ni čudno, kada je 'petak 13' baksuzan, ili su to samo sujevjerja, a ljudi koji su dio tog projekta nedovoljno kapacitirani za rad u Vladi. Zakon je u ovom slučaju vrlo jasan.

“U slučaju da mjesto člana Vlade ostane upražnjeno, član Vlade se imenuje u roku od 30 dana od dana kada je mjesto člana Vlade ostalo upražnjeno, na način utvrđen ustavom, do kada funkciju ministra ministarstva kojim je rukovodio dotadašnji ministar obavlja član Vlade kojeg odredi premijer”, navodi se u zakonu o Vladi KS.

Ali davno je prošlo 30 dana od ostavke Mesihovića, a nije uspjelo ni imenovanje drugog ministra kao v.d. ministra zdravstva jer je privremeni vršitelj dužnosti ministra zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo Draško Jeličić brzo podnio ostavku na ovu dužnost.

Jednostavno ništa ne ide kako treba. 

A, priče koje čujemo o strahotama iz zdravstvenog sistema sve su češće. Bezbroj je razloga za smjenu Vlade.

Kako i sam reče Aljoša Čampara, zastupnik u Skupštini KS sve oko imenovanja ministra zdravstva pokazuje svu nemoć njihovu.

“To je jedan od razloga za smjenu Vlade Kantona Sarajevo jer nema ministra zdravstva. Nisu se udostojili da razriješe čovjeka (Rusmir Mesihović) koji je podnio neopozivu ostavku. Toliko o odgovornosti Vlade”, kazao je Čampara.
 

#BiH