Članak

SDA, SBB i DF sprovode UZP nad građanima KS: Došli su po nas, a Krivić i Seka glavni!

Sistem je davno zakazao.

Piše: A. Čorbo-Zećo


Priče koje čujemo o strahotama iz zdravstvenog sistema sve su češće. Nemogućnost testiranja, liječenja, hospitalizacije, nekoordiniranost, lični animoziteti i krajnje nesposobna vlast građane Kantona Sarajevo dovela je u situaciju u kojoj im samo molitva ostaje. Da se pomolimo Bogu ili već onom u koga vjerujemo. Ova sila koja vlada Boga ne moli.

Sistem je davno zakazao. Na sceni je pravi udruženi zločinački pothvat vlasti, da budem do kraja jasna, Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost i Demokratske fronte koja nije u stanju odgovoriti na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa.

Nepostojanje osobe koja rukovodi Ministarstvom zdravstva, slijepom poslušnošću i amnestiranje Sebije Izetbegović, svi koji obnašaju funkcije u Vladi KS direktno su odgovorni za sve užase koje građani Sarajeva doživljavaju.

Nije ni u drugim kantonima situacija sjajna, ali ovo što nam aktuelna Vlada KS servira je ravno katastrofi nazvanoj UZP. Kako drugačije nazvati sve ono što smo pročitali iz pisma ljekara koje su prije odlaska na bolovanje poslali rukovodiocima KCUS-a. 

Pisali su ga uposlenici Klinike za anesteziju i reanimaciju, dakle oni koji su najstručniji da kažu nešto o respiratorima i uslovima koje imaju pacijenti na Podhrastovima.

Saznali smo tako da je „potrebno od strane nadležnih provjeriti da li tehničke mogućnosti (električne instalacije, rezerva u slučaju nestanka struje i kisik) zgrade mogu zadovoljiti veći broj teško oboljelih pacijenata“. 

Pojasnili su da je u više navrata se dešavalo da dolazi do pada pritiska kiseonika, što kod nekih respiratora rezultira prestankom rada i fatalnih posljedica. Saznali smo i da nemamo napravljen plan zbrinjavanja većeg broja teško oboljelih pacijenata, koji se očekuje nažalost u narednom periodu. 

Prosjek liječenja Covid 19 pacijenata u Intenzivnim njegama je 3 sedmice, te je neophodno definisati i gdje će biti smješteni pacijenti koji su se negativizirali, uzimajući u obzir i ostale kritično oboljele pacijente te činjenicu da je Intenzivna njega klinike za anesteziju i reanimaciju od početka pandemije preuzela i sve teško oboljele infektivne pacijente, uz već postojeće politraume, hirurške, internističke, neurološke pacijente.

Otkrili su konačno da postojeći broj monitora, puls oksimetara, perfuzora itd, te stalaka nije adekvatan i dovoljan. Trenutno su npr. perfuzori postavljeni na krevetima pacijenata, na stolicama ili na podu.

I tako saznamo niz činjenica u koje smo sumnjali, a sada su javno obznanjene. Nikakva inspekcija ne ulazi na KCUS, Vlada KS se ponaša kao da je to eksteritorijalna ustanova, a ne ona koju najvećim dijelom finansira upravo Kantona Sarajevo. 

Ukoliko Izetbegović tvrdi da Krizni štab KS ne može narediti KCUS-u, a time se pravdaju i u Vladi, šta je sa naredbom Federalnog ministarstva zdravstva od 7. avgusta gdje se traži proširenje bolničkih kapaciteta. Kako je moguće da Infektivna klinika KCUS-a ne prima COVID pacijente. Kao što reče dr. Ednan Drljević po tome smo jedinstveni u svijetu.

Kako je moguće da niko ne zna koliko je pacijenata zbrinuto na KCUS-u, i koliko je od 1.300 kreveta zauzeto. Zar je moguće da niko ne može to utvrditi. Zar je dr. Izetbegović iznad svih. Zar je privilegija liječiti se, a ne pravo i to ono osnovno.

Otkrili su nam časni ljekari da sadašnji kreveti ne zadovoljavaju minimum za bolničko liječenje, a posebno ne za intenzivnu njegu jer nemaju niti jedan od potrebnih kriterija.

Pastor Martin Niemoller davno je napisao poznatu pjesmu 'Prvo su došli...' Kada su nacisti došli po komuniste, ja sam šutio; jer nisam bio komunist. Kada su zatvorili socijaldemokrate, ja sam šutio; jer nisam bio socijaldemokrat. Kada su došli po sindikaliste, ja se nisam pobunio; jer nisam bio sindikalist. Kada su došli po mene, više nije bilo nikog da se pobuni.

Sve se to može oslikati u današnje vrijeme s drugačijim ulogama. 

Korona je došla po nas, a mi smo ranije pustitili dijalizne pacijente, onkološke pacijente, djecu koju nisu željeli liječiti, kardiološke pacijente...Ostali smo sami.

Jer dugo traje sistem koji je jedino svrha samom sebi.

Ostao nam sistem uspostavljen od strane dr. Izetbegović ohrabren politikom SDA, SBB i DF i nezaobilaznog HDZ-a, jer ministar zdravstva Federacije radi po željama Sebije. Ima li neka snaga koja neće šutjeti i koja će djelovati zbog svih, ima li neko da se usprotivi ovom zulumu politike koji šalje i posljednji udarac. 

Došli su po nas, nemamo više gdje. Na sceni je borba za goli život. Otvoreni 'survivor'. Ko preživi pričat će. Ko ne vjeruje evo još jedan podatak. U izolaciji je i premijer KS Mario Nenadić. Mijenja ga Anis Krivić. Kraj, treba li još nešto za uzbunu reći! 

#BiH #SebijaIzetbegović #KCUS #HDZBiH #SDA #DF #SBB