Članak

U Istanbulu pojačane mjere sigurnosti, duge cijevi na ulicama i frekventnim mjestima 

Prve informacije koje objavljuju turski mediji govore da je troje osumnjičenih za napad. Prema tim podacima policija sumnjiči ženu i dva muškarca, pripadnike PKK. 

Specijalni izvještaj Amre Vrabac iz Istanbula


Kada se na Taksimu glavnom središtu Istanbula danas u 16:20 dogodio napad u kojem je šest osoba smrtno stradalo, a više od 80 teže i lakše ranjeno, u drugom dijelu Istanbula, u kompleksu Sultan Ahmetove džamije i Aja Sofije hiljade turista iz cijelog svijeta obilazili su ove vjerske i historijske objekte.

Prilikom ulaska nije bilo nikakvih mjera, a ni nakon obavljene posjete i molitve. Oko 16:30 starim dijelom Istanbula, Sultanahmetom čule su se policijske i sirene hitne pomoći. Tramvajski saobraćaj odvijao se normalno, a kroz žamor turista probijao se zvuk sirena.

U blizini Aja Sofije ništa nije ukazivalo što se dešava na drugom kraju grada (Fotografisano u 16.20, tačno u vrijeme napada - Foto: Patria)

A onda se samo sat poslije na ulicama Sultanahmeta pojavila policija naoružana dugim cijevima. Policijske patrole kruže neprestano pod rotacijama, a kompleks džamija dodatno je osiguran pripadnicima specijalne policije.

Ekipa Patrije večeras je zabilježila veliki red turista koji čekaju ispred Aja Sofije, a svi oni koji su sa sobom imali bilo kakvu veću torbu ili kofer detaljno su pregledani.

U tužnoj istanbulskoj večeri zavladala je velika saobraćajna gužva, a pojačane su i kontrole.

Velike gužve u večernjim satima (Foto: Patria) 

Lako je shvatiti da su mjere sigurnosti podignute na viši nivo nakon današnjeg napada. Turske vlasti vode istragu kako bi rasvijetlile ovaj šokantan događaj. Nakon što se napad dogodio društvene mreže su nekoliko sati bile blokirane. Neke i dalje ne funkcionišu. 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan oglasio se poslije napada i poručio da eksplozija "smrdi na terorizam" i da je u sve umiješana jedna žena. Tužilaštvo je promptno reagovalo i na lice mjesta je upućeno pet tužilaca. Policijske snage evakuisale su prostor oko mjesta tragedije. Stanovnici koji žive u blizini zamoljeni su da ne napuštaju domove. 

Zbog detaljnih kontrola, velike gužve na ulazu u Aja Sofiju

Prve informacije koje objavljuju turski mediji govore da je troje osumnjičenih za napad. Prema tim podacima policija sumnjiči ženu i dva muškarca, pripadnike PKK. 

Podsjećanja radi, u okrugu u kojem je danas poginulo šest osoba, a dvije od nekoliko desetina ranjenih u kritičnom stanju, i 2016. godine izvršen je teroristički napad. Tada je poginulo najmanje pet osoba. 

#BiH #AmraVrabac #Istanbul #TerorističkiNapad #Taksim