Članak

Etnički zasnovan elektorski model ušminkavanje želja HDZ-a

Bliži se nova tura pregovora oko ograničenih izmjena Ustava BiH i izbornog zakonodavstva.

Piše: A. Čorbo-Zećo


Bliži se nova tura pregovora oko ograničenih izmjena Ustava BiH i izbornog zakonodavstva. Pozicije nisu nimalo drugačije od onih od prije nekoliko sedmica, a na stolu je i dalje elektorski model glasanja za Predsjedništvo BiH. 

Potrebno je jasno naglasiti da etnički zasnovan elektorski model je zapravo pokušaj ušminkavanja diskriminatorskog prijedloga za račun HDZ-a i Dragana Čovića.

Takav etnički zasnovan elektorski model Izbornog zakona apsolutno je neprihvatljiv i sa stanovišta presuda Evropskog suda za ljudska prava, i ne bi smio biti prihvatljiv niti za jednu bosansku političku opciju.

Čović vješto demokratske i evropske vrijednosti (što je utvrđeno presudama) izvrgava, uz pomoć međunarodne zajednice, eufemizmima. Ali, građani u Bosni i Hercegovini potpuno su svjesni kako etnički zasnovan elektorski model je zapravo podjela BiH!

To što zvuči američki nije dovoljno! Građani Bosne i Hercegovine traže potpunu implementaciju presuda Evropskog suda i zasigurno neće pristati, niti oprostiti onima koji bi prihvatanjem ovakvog etnički zasnovanog modela uveli nas u 'samopalestinizaciju'.

A, ovaj termin čuli smo nakon pregovora u Neumu, gdje su učesnici pregovora bili u nekoj vrsti izolacije u Neumu.

"Ponuđen elektorski način izbora članova Predsjedništva BiH", glasila je neslužbena vijest iz jedinog primorskog bh. gradića.

A, istina je da je ponuđen prijedlog Dragana Čovića, samo sakriven iza riječi elektorski, čisto da građanima skrene pažnju da je to nešto demokratski i poželjno, ako se uzme u obzir da se u SAD-u predsjednik bira upravo elektorskim putem, ali ne po elektorskom modelu koji je etnički zasnovan.

No, intencija je bila da se zaštita interesa etničkih grupa proširi na sva pitanja u Bosni i Hercegovini, a to je onda potpuna dominacija etničkog principa, što će kasnije izreći i Šefik Džaferović kada je rekao da je to potpuna podjela Bosne i Hercegovine, što je neprihvatljivo i da zbog toga nisu ni uspjeli pregovori u Neumu.

Predloženi elektorski model koji bi bio proveden u kantonima, a filozofija tog modela je da se u okviru građanske legitimacije povećaju neki fiksni koeficijenti i da snaga glasa u manjim kantonima, poput Posavskog, Zapadnohercegovačkog, Kantona 10 i Bosanskopodrinjskog kantona bude veća nego u drugim kantonima!

„Pravljene su simulacije provedbe tog modela i utvrđeno je da bi na izborima od 2010. do 2018. godine, uz elektorski model, u Predsjedništvo bili birani kandidati HDZ-a BiH“, rekao je Džaferović.

Podsjećamo i da predstavnici Venecijanske komisije nisu prihvatili nejednakost glasa, kao i činjenicu da oba modela koja je predlagao HDZ BiH uključuju potvrđivanje članova Predsjedništva u domovima naroda.

Diskriminacija uz nejednakost glasa, jasno treba reći je model koji ne bi bio u skladu s principima evropske prakse niti bi formalno ni suštinski riješio pitanje presuda Suda u Strazburu.

A, zbog toga smo i krenuli u reformu izbornog zakonodavstva!

#BiH