Članak

Rusi će zabraniti zapadnim kompanijama da napuštaju Rusiju, ne boje se sankcija

"Zabranit ćemo im da napuštaju investicije koje imaju u Rusiji", dodao je.

(Patria) - Premijer Rusije Mihail Mišustin objavio je novu mjeru kojom se Rusi pokušavaju boriti protiv sankcija.

"Privremeno ćemo zabraniti zapadnim kompanijama da napuštaju naše tržište", rekao je Mišustin u današnjem obraćanju.

"Zabranit ćemo im da napuštaju investicije koje imaju u Rusiji", dodao je.

Nekoliko velikih kompanija objavilo je kako izlaze iz vlasništva ruskih kompanija, odnosno da prekidaju vlasničku povezanost s ruskim kompanijama. Među njima su britanski energetski gigant BP, američki Shell i norveški Equinor. Nova mjera Rusije, dosad nezabilježena, pokušava ublažiti taj udar. Visa i Mastercard su već prekinuli usluge sa ruskim bankama. 

"Sankcije nas neće slomiti. Mi nemamo nikakve imovine na Zapadu. Kaznite nas koliko god hoćete, to nam nije nikakav problem", izjavio je Putinov glasnogovornik Dimitrij Peškov.

Zapadne sankcije nikada neće promijeniti ruske pozicije oko Ukrajine, objavio je u utorak Kremlj.

"Oni računaju na to da će nas prisiliti da promijenimo stajalište. To ne dolazi u obzir", kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odgovarajući na uvedene zapadne sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu.   

Peskov je novinarima rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin izvješten o prvom krugu pregovora vođenih u ponedjeljak između ruskih i ukrajinskih dužnosnika, no da je još uvijek rano dati ocjenu o njihovom rezultatu. 

Ne postoje planovi za razgovore između predsjednika Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, kazao je Peskov dodajući da Moskva i dalje priznaje Zelenskog kao ukrajinskog čelnika. 

Po njegovim riječima, Zelenski može spriječiti daljnje žrtve ako izda naredbu da se položi oružje.

#BiH