Članak

RAT U UKRAJINI Rusi gađaju više gradova, Zelenski najavio tešku noć ali jutro će doći

U toku je agresija Ukrajine na Rusiju.

SARAJEVO, (Patria) - Agresija Rusije na Ukrajinu i dalje traje. Uprkos potezima Zapada i ostatka svijeta i sankcijama koje se uvode Rusiji, Vladimir Putin ne odustaje i provodi agresiju na Ukrajinu. Žestoke borbe vode se širom zemlje. 

23:30 - Predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski kazao je da brojne gradove očekuje teška noć i da moraju ostati jaki.

"Bit će teška noć, napadnuto je više gradova, ali jutro će doći", poručio je Zelenski.

Predsjednik se zahvalio i na podršci Gruzije čiji su građani izašli na ulice i traže prekid ruske agresije. Na ulicama Tbilisija su desetine hiljada građana koji pružaju podršku Ukrajini.

21:43 - Veoma jake eksplozije. Oglasila se sirena za vazdušni napad, izvještava ratni reporter iz Kijeva Nolan Peterson.

Dodaje da je večeras prilično mnogo eksplozija u ukrajinskoj prijestonici.

Northeast Kyiv pic.twitter.com/O8aKeC4mIf

— Illia Ponomarenko (@IAPonomarenko) February 25, 2022

21:35 - Rusi su raketirali vojni aerodrom Starokostintinov u oblasti Hmeljnicki. Ruska vojska je ispalila pet projektila, izbio je požar, javlja Ukrajinska pravda.

21:00 - Ukrajinske snage  su vratile potpunu  kontrolu nad Černihilom, gradom koji je 150 kilometara udaljen od Kijeva objavila je regionalna vojna uprava te oblasti.

20:00 - Još jedno upozorenje za vazdušni napad u Kijevu oglasilo se upravo sada: Vlasti upozoravaju na mogući vazdušni napad. Građanima se poručuje da se odmah upute u skloništa.

19:00 - U stambenoj četvrti u Kijevu tijelo civila leži na pločniku: jedna je to od prvih civilnih žrtava napada ruskih snaga na ukrajinski glavni grad, u koji su prve postrojbe ušle tokom današnjeg jutra.

18:40 - Poljska zatvara vazdušni prostor za ruske aviokompanije, dok će Češka danas od ponoći zabraniti svim ruskim prevoznicima rad na svojoj teritoriji.

18:15 - U blizini Harkova, ruske trupe su napustile raketni i artiljerijski kompleks Tunguska i pobjegle.

17:45 - Više od 50.000 Ukrajinaca pobjeglo je iz zemlje u proteklih 48 sati, prenosi AFP.

17:34 - Rusi su zauzeli Čuiv u oblasti Harkov - informaciju je potvrdila lokalna regionalna državna uprava. 

Istovremeno, mole se Kijevljani da hitno provjere krovove svojih kuća na znakove - ako ih ima, prekriju ih zemljom ili pokriju.

17:13 - Litvanija će Ukrajini poslati mitraljeze, municiju i drugu pomoć, javlja Ukrajinska pravda.

16:30 - Kao rezultat vazdušnog napada Rusije na Kijevsku oblast, u okrugu Vyshhorod,  poginula su četiri civila, a 15 je ranjeno.

Kijevska regionalna državna uprava izvještava da su rute Bucha-Gostomel-Irpin i dalje teške. Okupatori su pokušavali da se probiju zadnja 4 sata.

16:14 - Gradonačelnik Mariupolja je rekao da su branioci uništili kolonu od 22 ruska tenka koja je išla u grad iz Pavlopolja.

16:13 - Kijev je ušao u fazu odbrane, situacija je teška, neprijatelj želi da uništi glavni grad - prenosi gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko

15:50 - Ukrajinski zvaničnici rekli su da su nivoi radijacije viši od uobičajenih otkriveni u području u blizini stare nuklearne elektrane u Černobilu, poprište najgore nuklearne katastrofe na svijetu.

15:30 - Ukrajinska vojna vozila ušla su u petak popodne u Kijev kako bi ga branila od nadirućih ruskih snaga. U odbrani učestvuje i gradonačelnika Kijeva Vitalij Kličko koji je zadužio oružje. 

14:50 - Rusi su danas gađali dječji vrtić i civilne objekte. Čelnik regionalne vojne uprave Sumy Dmitry Zhyvytsky je potvrdio da je ruski "Uragan" u Okhtyrki pogodio skloništa i vrtić.

14: 17 - Ministar oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva James Heappey rekao je zastupnicima u Donjem domu da je od početka jučerašnje invazije ubijeno 450 ruskih vojnika i 194 Ukrajinca, uključujući 57 civila.

Značajno je skočio broj stradalih civila.

Heappey je također rekao da se vojnici Ujedinjenog Kraljevstva šalju u NATO saveznicu Estoniju ranije nego što je planirano - i da je ukupno 1000 vojnika u pripravnosti kako bi pomogli susjednim zemljama oko izbjeglica.

13:25 – Rusija je spremna pregovarati s Ukrajinom na visokom nivou, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u petak u telefonskom razgovoru s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, pišu Ria Novosti.

“Rusija je spremna pregovarati s Ukrajinom na visokom nivou”, rekao je Putin, a citiralo kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

13:55 - Nova uzbuna u Kijevu, ljudima je rečeno da odu u najbliže sklonište. Ljudi i dalje odlaze iz Kijeva u kolonama. 

13:40 - Ruske snage preuzele su kontrolu nad aerodromom Hostomel u blizini Kijeva i iskrcale padobrance u tom području, izvještava ruska novinska agencija Interfax.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je ruska vojska blokirala pristup Kijevu sa zapada, a separatističke snage u istočnoj Ukrajini napale su položaje ukrajinske vojske uz podršku ruske vojske.

13:07 Zapadni i američki obavještajni zvaničnici pažljivo prate bilo kakve znakove potencijalne ruske aktivnosti na Zapadnom Balkanu ali do sada nije primjećeno ništa neuobičajeno, izjavio je navodno za CNN izvor upoznat sa radom obavještajnih službi.

12:20 - Oliver Carroll, novinar koji se nalazi u Kijevu, javlja o pucnjavi u Podilu, povijesnom centru grada. "Zvuke crkvenih zvona prekidaju eksplozije i pucnjava. Nadrealno", napisao je. 

11:25 Ukrajinski vojnik Vitaliy Skakun, koji se dobrovoljno javio da minira Geničeski most, nije uspio pobjeći tokom tog zadatka te se digao u zrak kako bi zaustavio ruske tenkove, navode Oružane snage Ukrajine.

11:07 Ruske specijalne snage su prodrle u centar Kijeva, izvještavaju novinari koji se trenutno nalaze u glavnom gradu Ukrajine. Oni navode da se sukobi vode oko državnog parlamenta.
Riječ je o manjoj grupi specijalaca, a tenkovi još uvijek nisu došli do centralnog dijela.

10:50 - Oko sjedišta Vlade Ukrajine vode se žestoke borbe, javlja AP.

10.20 - Reporterka N1 Ana Mlinarić nalazi se u Kijevu, odakle prati sva događanja u Ukrajini.

"U našem hotelskom skloništu sve je veća nervoza i prati se svaka vijest o napretku ruskih trupa prema Kijevu. Tu je još jedna novinarska ekipa koja nema plan povlačiti se i u najgorem slučaju zaštitu će potražiti u turskom veleposlanstvu", javlja Mlinarić iz Kijeva.

9:50 - Kako javljaju ukrajinske vlasti, Rusi su ušli u četvrt Obolon. Ondje se trenutno vode borbe.

Ukrajinsko ministarstvo obrane pozvalo je građane da ostanu u domovima te da pripreme Molotovljeve koktele. Četvrt u kojoj se vode borbe nalazi se devet kilometara od centra Kijeva. Ukrajinska vojska ranije je objavila da se vode borbe protiv kolona ruskih oklopnih vozila u Dimeru i Ivankivu, predgrađima Kijeva.

9:30 - Ruska vojska ušla je u Kijev, traju žestoke borbe na ulicama.

8:18 - Ukrajina očekuje ruski tenkovski napad na svoj glavni grad Kijev kasnije tijekom dana, što bi mogao postati najteži dan u ratu, rekao je savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova.

Anton Heraščenko rekao je da su branitelji Kijeva spremni te da imaju dosta protutenkovskih projektila koje su isporučili strani saveznici.

8:05 - U pravcu Černigova i direktno na prilazu Černigovu, ukrajinska vojska je uspjela da zadrži odbranu i spriječi proboj ruskih trupa, objavili su zvaničnici u toj zemlji.

"Neprijatelj je bio prinuđen da se povuče iz Černigova u Sêdnév i iz Grodna u Semenivku. Zarobljena je ruska tehnologija i dokumenti s podacima Rusa", objavljno je na Facebook stranici Glavne komande Ukrajinske vojske.

7:50 - Kolona ruskih borbenih vozila spaljena je Gostomelema, objavio je portal Ukrajinska pravda.

 

Колону російської бронетехніки спалили під Гостомелем pic.twitter.com/8SOcN7Pw5n

— Українська правда ✌️ (@ukrpravda_news) February 25, 2022

7:35 - Ruske snage mogle bi ući u Vorzel i okolna naselja na periferiji Kijeva, kaže zamjenica ministra obrane Hanna Malyar.

Ukrajinski borbeni avion Suhoj Su-27 oboren je u petak rano ujutro iznad glavnog grada Kijeva, izjavio je zamjenik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Jevgenij Jenjin.

7:25 - Više zgrada oštećeno je tokom ruskih raketnih napada u u Starobilsku, Luganska oblast. Jedan Ukrajinac je poginuo, saopštila je ukrajinska Državna služba za vanredne situacije. 

7:10 - Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da su desantne trupe digle u vazduh most preko rijeke Teteriv kod Ivankiva. Dodaju da je zaustavljeno rusko napredovanje prema prijestonici.

7:00 - Mediji u Ukrajini prenose navodni plan Rusije za osvajanje Kijeva. Pozivaju se na izvore iz ukrajinskih obavještajnih službi.

Navodni plan sadrži nekoliko faza. 

"Željeni cilj - Uhvatiti vodstvo države i prisiliti ih da potpišu mirovni sporazum pod ruskim uvjetima, prijeteći velikim brojem mrtvih cvila. Čak i ako dio vodstva zemlje bude evakuiran, neki proruski političari moći će "preuzeti odgovornost" i potpisati dokumente

Rezultat – Ukrajina se može podijeliti na dva dijela, poput istočne i zapadne Njemačke", navode ukrajinski mediji tvrdnje obavještajne službe.

6.30 - Ukrajinska vojska vodi žestoke borbe da odbrani Kijev od ruske invazije. Da su u toku teški okršaji za prijestonicu Ukrajine potvrdio je i predsjednik te zemlje Volodimir Zelenski. On je kazao da su napadi počeli oko 4 sata ujutro po lokalnom vremenu i da su ukrajinske snage zaustavile ruske trupe u napredovanju u većini pravaca.

"Rusija će prije ili kasnije morati razgovarati s nama o tome kako prekinuti neprijateljstva i zaustaviti ovu invaziju", rekao je.

"Što prije počne razgovor, to će gubici Rusije biti manji", kaže i dodaje da će Ukrajinci do tada braniti svoju zemlju.

Sirene su se oglasile u zapadnom ukrajinskom gradu Lavovu.

"KIJEV nije doživio ništa slično današnjim napadima od nacističkog napada 1941.", rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Osudio je "užasne ruske raketne napade na Kijev".

"Posljednji put je naš glavni grad doživio nešto slično 1941. kada ga je napala nacistička Njemačka", napisao je.

"Ukrajina je pobijedila to zlo i pobijedit će ovo. Zaustavite Putina. Izolirajte Rusiju. Prekinite sve veze", dodao je.

#BiH