Članak

U SBK nema terapija za koronu, stanje nikad lošije

Bolnice pune.

SARAJEVO, )Patria) - Epidemiološka situacija u Srednjobosanskom kantonu nikad gora i složenija. Raste broj oboljelih ali i hospitaliziranih. Na tržištu više od petnaest dana u nabavci nema 'kleksana', lijeka koji se koristi protiv zgrušavanja krvi. Ljekari apeliraju i poručuju da je jedini lijek vakcinacija.

„Bila sam na onoj mašini velikoj, sinoć me isključili s kisika, na masku ovu sam prešla“, priča pacijentica Sabina Omerdić, koja se uspjela izboriti sa ovom opakom bolešću tokom boravka u bolnici. Zahvalnost, kaže, duguje Bogu, ali i osoblju bolnice, koji su je, kako navodi, vratili iz mrtvih. A nije jedina.

„Intenzivne njege su pune, mašine se pune, ukoliko se trend priliva teško oboljelih pacijenata nastavi bojim se da ćemo morati prijeći u režim zatvaranja bolnice i pretvaranja sve u kovid odjele“, upozorava dr. Minela Zekiri-Sivro, infektologinja u Bolnici Travnik.

Ogroman priliv pacijenata, većinom nevakcinisanih, mogao bi stvoriti dodatni problem zdravstvenim radnicima - osim obavljanja svog posla, ne preostaje im ništa drugo osim upućivanja apela stanovništvu.

„Možemo reći nešto - preko 95% se radi o nevakcinisanim pacijentima“, navodi Arnela Peco-Jukić, specijalist pulmologije.

Za adekvatno liječenje, potrebna je i adekvatna terapija, a nje nema. Veledrogerije ne nabavljaju potrebne lijekove, pa tako u bolnicama Srednjobosanskog kantona više od dvije sedmice nema terapije neophodne za liječenje koronavirusa, iako je nadležno ministarstvo izdvojilo potrebna finansijska sredstva.

„Borimo se s nedostatkom kleksana u ovom valu“, ističe dr. Zekiri-Sivro.

A koliko je opasan virus, govori nam Vladimir Brajković, koji je, kako kaže, do prije nekoliko dana ovo sve shvatao olako, a sada baš kao i Sabina, poručuje da je vakcinacija jedini spas: “Nisam vjerovao da toliko može gušiti u prsima, da nemaš zraka, da nemaš ništa, da živiš od običnog kisika i vode“.

„Samo vakcinacija i ništa drugo, jer teška je stvarno bolest, teška“, poručuje Sabina na kraju.

Prema riječima ministra zdravstva Srednjobosanskog kantona, od početka pandemije preminulo je 727 osoba, a trenutno ih je na bolničkom liječenju 78.

#BiH