Članak

Kraske: Čović je ekstremistički lider i trebao bi biti pod sankcijama

Ekspertica za Balkan reagovala nakon sankcija SAD - a.

Ekspertica za Balkan i bivša direktorica Ureda zaklade Heinrich-Böll-Stiftung u Sarajevu Marion Kraske na svom je Twitter profilu reagirala na tvit američkog državnog sekretara Anthonyja Blinkena o uvođenju sankcija pojedincima u BIH izrazivši čuđenje i žaljenje zbog toga što američka administracija nije uvela sankcije predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću, kojega je nazvala ekstremističkim liderom.

Također, u odvojenom tvitu reagirala je na gostovanje zastupnice u Evropskom parlamentu Željane Zovko u programu RTV Herceg-Bosne za koju je kazala da podržava “Tuđmanove ideje o velikoj Hrvatskoj”, pozvavši EPP i Evropsku komisiju da zaustave takve “destabilizirajuće politike”.

Američki državni sekretar Anthony Blinken na Twitteru je izvijestio o tome da su State Department i američko Ministarstvo finansija javno proglasili dužnosnike iz Bosne i Hercegovine (BiH) za koruptivno i destabilizirajuće ponašanje. Podsjećamo, sankcije su uvedene članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, njegovom savjetniku i bivšem predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji i njegovoj supruzi Tijani, predsjedniku PDA Mirsadu Kukiću te banjalučkoj “Alternativnoj televiziji.”

#BiH