Članak

IMENOVAN KULINA

Ništa se vječno ne može kriti: Trojka predala Dodiku punu kontrolu nad Agencijom za osiguranje depozita BiH

Piše: A. Čorbo-Zećo

Kao što smo i najavili Agencija za osiguranje depozita BiH došla je pod kontrolu Milorada Dodika. Iako iz Centralne banke BiH nije zvanično objavljeno da je Dragan Kulina imenovan za člana Upravnog odbora, na zvaničnoj stranici Agencije njegovo ime je obznanjeno.

Naime, Agencijom za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine upravlja Upravni odbor. Upravni odbor čini pet članova. Osim guvernera Centralne banke, Upravni odbor čine i ministri finansija entiteta i države BiH, te jedan član kojeg bira Upravno vijeće Centralne banke BiH.

U vrijeme Senada Softića, bivšeg guvernera Centralne banke tri godine jedan član je nedostajao, jer nije postojao dogovor u vezi s tim kome treba pripasti, tačnije nije postojao konsenzus da to bude neko iz reda Bošnjaka, pa nikada nije ni imenovan.

Ali, koalicija na državnom nivou (SNSD, HDZ i stranke trojke očito su postigle dogovor da to mjesto člana UO ispred Centralne banke BiH pripadne nekom iz srpskog naroda. I to je Dragan Kulina, a imenovan je nakon što je na mjesto guvernera imenovana Jasmina Selimović.

Mjesecima Patria čeka odgovor na upit poslan odmah nakon imenovanja Selimović gdje smo tražili ime osobe imenovane u UO Agencije za depozit, tačnije pojašnjenje, je li uslov za imenovanje Selimović bilo imenovanje Kuline.

Dakle, od pet članova Upravnog odbora čak tri su iz reda Srba, a što znači i potpunu kontrolu nad ovom važnom Agencijom.

Uz Jasminu Selimović, guvernerku Centralne banke Bosne i Hercegovine, tu su još Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine, Zora Vidović, ministar finansija Republike srpske, te Toni Kraljević, ministar finansija Federacije Bosne i Hercegovine, te Dragan Kulina.

Ime Kuline osvanulo na stranici Agencije

Praktično Milorad Dodik preuzeo je kontrolu nad Agencijom za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine.

Inače, guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine, ili osobe koje oni ovlaste, su ex officio članovi Upravnog odbora.

Upravno vijeće Centralne banke može imenovati jednog člana Upravnog odbora, a ministar finansija Federacije Bosne i Hercegovine i ministar finansija Republike srpske imenuju po jednog člana Upravnog odbora. Članovi Upravnog odbora koji nisu ex officio moraju biti osobe koje su stekle visok ugled financijskog i bankarskog stručnjaka te koji imaju visoke moralne osobine za obavljanje povjerenih im dužnosti.

Dužnosti Upravnog odbora regulirane su Zakonom o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine.

Agencija za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine dužna je doprinositi jačanju povjerenja u bankarski sistem te sveukupnoj financijskoj stabilnosti u državi, a što znamo da u ovom momentu nije cilj Milorada Dodika.

#AgencijaZaDepozit #CentralnaBanka #DraganKulina #Finansije #JasminaSelimovic #MiloradDodik #SenadSoftic #SrdjanAmidzic #ToniKraljevic #ZoraVidovic #BiH #izdvojeno