Članak

SRBIJA

Brnabić raspisala lokalne izbore za 2. juni

Predsjednica Skupštine Ana Brnabić raspisala je za 2. juni lokalne izbore u još 66 gradova i opština Srbije u kojima nisu održani u decembru 2023.

(Patria) - Predsjednica Skupštine Ana Brnabić raspisala je za 2. juni lokalne izbore u još 66 gradova i opština Srbije u kojima nisu održani u decembru 2023.

Time će ovi izbori biti spojeni s već raspisanim izborima za gradsku vlast u Beogradu istog dana, prenosi RSE.

Raspisivanje izbora u preostalim gradovima i opštinama dolazi nakon što su poslanici Skupštine Srbije 23. aprila usvojili izmjene i dopune Zakona o lokalnim izborima. Te izmjene omogućile su spajanje izbora za 2. juni.

Brnabić je danas rekla da je raspisivanje lokalnih izbora zajedno s beogradskim rezultat "uspješnog dijaloga" i usvajanja izmjena dvotrećinskom većinom.

- Raduje me što smo iz parlamenta poslali poruku svim našim građanima da smo kao njihovi izabrani predstavnici sposobni da postignemo dogovor uprkos svim našim razlikama - kazala je Brnabić.

Izbori za Beograd održani su 17. decembra zajedno s parlamentarnim i pokrajinskim. Međutim, do njihovog ponavljanja dolazi budući da nijedna stranka i koalicija nije osvojila dovoljno da formira vlast.

Nešto više od mjesec dana uoči izbora, opozicija je podijeljena u odluci da li na njima treba učestvovati ili ih bojkotovati.

Na izbore će, kako je najavljeno, izaći Zeleno lijevi front, Narodni pokret Srbija, Ekološki ustanak, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije.

Stranka slobode i pravde, Srbija centar i koalicija NADA najavili su da neće učestvovati jer smatraju da nema vremena da se poboljšaju izborni uslovi do 2. juna.

Pored pomenutih stranaka koje su učestvovale i na decemarskim izborima, na predstojeću izbornu trku za vlast u Beogradu odlučio se i Pokret "Kreni-Promijeni", a kandidat za gradonačelnika bit će njegov programski direktor Savo Manojlović.

Nakon izbora 17. decembra, opozicija je optužila vlast za krađu, što su vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) i državni vrh odbacili. I međunarodni i domaći posmatrači zabilježili su nepravilnosti na izborima.

Međunarodna posmatračka misija OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) izdala je 25 preporuka vlastima za poboljšanje izbornih uslova.

#AnaBrnabić #Srbija #LokalniIzbori #Region