Članak

U Sindikatu šokirani izjavama Viškovića: Postoji kontrolni laboratorij Agencije za lijekove

Ovih dana se pojavljuju u najmanju ruku netačne informacije

(Patria) - Predsjednik Sindikata Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Ramo Rustemović oglasio se u vezi posljednjih dešavanja želeći sve pacijente koji žive na teritoriji Bosne i Hercegovine obavijestiti da u sklopu Agencije za lijekove i medicinska sredstva radi Kontrolni laborotorij koji je smješten u ulici Maršala Tita 9. Sarajevo.

"Ovih dana se pojavljuju u najmanju ruku netačne informacije, kako Agencija za lijekove nema svoj kontrolni laboratorij, a pogotovo što najviše brine, da li namjereno ili slučajno najviši nosioci vlasti u Republici Srpskoj to su govorili, a pogotovo premijer Višković. On je jučer na svojoj održanoj pres konferenciji za štampu rekao sljedeće citiram: 'Agencija za lijekove nema kontrolni laboratorij, kako može nešto kontrolisati kroz pakovanje, kako može znati, Bog te pitao, šta je tamo.?'

Premijeru, ne zbog Vas, nego zbog naših pacijenata, Kontrolni laboratorij Agencije za lijekove sudjeluje u radu Evropskih regulatornih tijela za lijekove (Evropski direktorat za kvalitet lijekova, Mreža Službenih laboratorija za kontrolu lijekova Vijeća Evrope (OMCL)", naveo je Rustemović.

Aktivnosti koje se provode u Kontrolnom laboratoriju su ocjena (evaluacija) dokumentacije o farmaceutskom kvalitetu lijeka, izrada ekspertnih izvještaja za potrebe registracije lijekova, laboratorijiska ispitivanja lijekova za potrebe registracije, obnove, redovna kontrola kvaliteta lijeka što podrazumjeva provjeru kvaliteta svake serije proizvedenog ili uvezenog lijeka i ljekovite supstance, posebna kontrola, što podrazumjeva analize prve serije svakog lijeka nakon izdavanja odobrenja za stavljanje lijeka u promet, kontrola kvaliteta imunoloških preparata (serumi i vakcine).

"Premijeru, od osnivanja i početka rada Agencije za lijekove i medicinska sredstva u njihovom radu kako kroz Stručno vijeće Agencije tako kao prvi direktori su bili i dolazili iz Vaše stranke tako da ne možete izbjeći odgovornost, ako nešto nedostaje, a pogotovo fali?

Pozivam Vas, da nam kroz uticaj i obnašanja vlasti na nivou učešća u vlasti u Vijeću ministara pomognete, u najmanju ruku odblokirate prijem stručnih ljudi farmaceuta, ljekara, analitičara, kako bismo zamijenili kadar koji je otišao u penziju, a nema konkursa.

Agencija za lijekove BiH je u funkciji očuvanja i unapređenje zdravlja, pacijenata na cijeloj teritoriji BiH, kao takva se ona i ponaša. Djelatnost Agencije je medicinsko zdrastvena, mi ne želimo da budemo administrativno birokratska, a pogotovo informatičko aplikativne djelatnosti, kako ste jučer izjavili. U to su nas ugurale politike na nivou Vijeća ministara, i nismo sretni kao grupacija zdrastvenih radnika. Na kraju Vas pozivam da nas posjetite i na licu mjesta se uvjerite u ovo što pričam", kazao je Rustemović.

#BiH