Članak

Bez proslave 8. marta, Krizni štab FBiH pooštrava mjere

Čerkez je tada upozorio da FBiH prijetio scenario Italije ili Španije jer mnogi građani neće uspjeti doći do bolnice.

SARAJEVO, (Patria) – Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva danas će razmatrati epidemiološku situaciju te će se ići i u pooštravanje mjera  s obzirom da su brojevi zaraženih koronavirusom naglo skočili, a u naredne dvije sedmice očekuje se dodatni pritisak na zdravstvene ustanove.

Kantonalni krizni štabovi slobodni su donositi i restriktivnije mjere, a to je jasno istaknuto i na press konferenciji održanoj u petak na kojoj su se obraćali federalni premijer Fadil Novalić, pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez i doktor Mirsad Kacila član Odbora za zdravstvo PD Federalnog parlamenta koji će biti i član Ad hoc tijela za nabavku vakcina.

Čerkez je tada upozorio da FBiH prijetio scenario Italije ili Španije jer mnogi građani neće uspjeti doći do bolnice.

Jedan od problema s kojima su suočava FBiH je nabavka kisika kojeg je sve manje i na svjetskom tržištu. Veći dio pacijenata koji se hospitalizira posljednjih dana treba kiseoničku podršku.

Čerkez je bio striktan i kada je riječ o 8. martu odnosno Danu žena ističući da nikakve proslave i okupljanja nisu prihvatljivi, a pozvao je inspekciju da pojača nadzor nad provođenjem epidemioloških mjera.

#BiH