Članak

Milović poziva OHR i institucije FBiH da spriječe anarhiju u BPK Goražde

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti

(Patria) - Nakon burnih političkih dešavanja u Bosansko-podrinjskom Goraždu koja su rezultirala smjenom ministrice unutrašnjih poslova Nizame Rišljanin i promjena u skupštinskom rukovodstvu otvorenim pismom obratila se Daliborka Milović koja smatra da je još uvijek predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde. Na ovoj poziciji konsultacijama unutar rukovodstva Skupštine na njeno mjesto je postavljena Aida Sirbubalo (DF). Tome je prethodila smjena dopredsjedavajuće skupštine Edite Velić iz DF-a iako je Klub srpskog naroda pokrenuo proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa. U svom pismu Milović se obraća OHR-u, dopredsjedniku FBiH Milanu Dunoviću i predsjedniku Kluba Srba u Domu naroda FBiH. Pismo prenosimo u cijelosti.

"Obraćam Vam se da iskoristite svoje date ovlasti i spriječite anarhiju u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde kojom se ugrožavaju Ustavom Federacije BiH, Ustavom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde zagarantovana prava konstitutivnih naroda. Na nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održane 23.12.2020. godine konačno je nakon 2 godine kompletirano rukovodstvo Skupštine u skladu sa Ustavom i Poslovnikom, gdje je konačno omogućeno pravo Klubu poslanika Srba u Skupštini BPK Goražde da ima svog predstavnika.

Nakon potvrđivanja kandidata za predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg od strane Skupštine, donesena je odluka da predsjedavajući Skupštine bude iz reda Srba, uzimajući u obzir činjenicu da premijer BPK Goražde dolazi iz reda Bošnjaka. Ta odluka objavljena je u Službenim novinama BPK Goražde, broj: 13 od 31.12.2020. godine.

Sve što se dešavalo nakon toga predstavlja uvod u anarhiju i bezvlašće uz grubo kršenje prava i sloboda, ali ne samo jednog konstitutivnog naroda već i dobrog dijela poslanika iz reda Bošnjaka i ostalih naroda, samo zato što nisu spremni podržati anarhiju i biti dio sistema koji BPK Goražde vodi u propast i potpunu pravnu nesigurnost. Naime, 05.02.2021. godine nakon što je prekinuta 9. vanredna sjednica Skupštine, grupa od 14 poslanika uz podršku sekretara Skupštine saziva i 14. vanrednu sjednicu na koju ne pozivaju 11 poslanika i istu održavaju bez prisustva javnosti, a zahtjev za njeno zakazivanje uopšte ne dostavljaju meni kao predsjedavajućoj Skupštine. Sve odluke donesene na toj sjednici potpisao je zamjenik predsjedavajuće iz reda Hrvata, gdin. Edim Fejzić, što je u potpunosti suprotno Poslovniku Skupštine i članu 12. stav 1 alineja 10, i članu 117. pa čak i one odluke na koje je samo nekoliko sati ranije na 9. vanrednoj sjednici uložen mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa od strane predsjedavajuće i zamjenice predsjedavajuće Skupštine.

Presedan u radu Skupštine i njenih tijela predstavlja i donošenje Zaključka Kolegija Skupštine broj 01-04-150/21 od 12.02.2021. godine, a tiče se uplitanja Kolegija u meritum pokrenutog mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa, te procedura definisanih Pravilnikom o kancelarijskom poslovanju Vlade FBiH ("Službene novine FBiH" broj: 73/19) što nikako ne spada u nadležnost Kolegija Skupštine. Pomenuti zaključak usvojen je također ispred grupe članova Kolegija koji čine parlamentarnu većinu.

Na samom početku sjednice Kolegija od 12.02.2021. godine spriječena sam da otvorim i vodim sjednicu uz grubo verbalno vrijeđanje i omalovažavanje od strane poslanika Damira Žuge (Stranka za BiH), nakon čega je sjednicu Kolegija napustila grupa članova Kolegija iz parlamentarne većine, te sjednica Kolegija nije održana bar ne na mjestu i na način propisan Poslovnikom Skupštine BPK Goražde.

Imajući u vidu naprijed navedeno, očekujemo da poduzmete sve iz Vaše nadležnosti i čim prije zaustavite ovo stanje bezvlašća i diskriminacije jednog konstitutivnog naroda u BPK Goražde, jer se posljedice ovog bezvlašća i diskriminacije počinju reflektovati i na okolne općine u entitetu RS", navela je Milović. 

#BiH