Članak

Politička bura u Goraždu se nastavlja, opozicija ne prihvata odluke o smjenama

Danas zakazana sjednica Skupštine nije imala kvorum

Politička bura od petka kada su na sjednici Skupštine BPK Goražde smijenjeni ministrica policije Nizama Rišljanin  i dopredsjedavajuća Skupštine Edita Velić (DF) nastavljena je i danas. Predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Daliborka Milović za danas je bila zakazala nastavak prekinute 9. vanredne sjednice koju je napustila skupštinska većina smatrajući da vitalni nacionalni interes srpskog naroda ne može biti promjena Bošnjaka u skupštinskom rukovodstvu. Za održavanje sjednice nije bilo kvoruma u skupštinskoj sali su bili članovi Vlade i opozicija. 

S druge strane Daliborka Milović osporava sve odluke sa sjednice koja je uslijedila nakon toga tvrdeći da nisu ispoštovani Ustav, zakoni i poslovnik o radu Skupštine.
O tome se Milović i pismeno očitovala, a što je danas bio razlog da se u MUP-u BPK Goražde spriječi ulazak novoizabranog ministra policije na posao.

-    Mene interesuje samo da se radi u skladu sa zakonom i procedurama. Ja kao predsjedavajuća  nisam dobila poziv za sjednicu kada se odlučivalo o smjenama. Ta sjednica je organizovana mimo zakonskih procedura i smatram da se prije primjene takvih odluka treba utvrditi zakonitost istih, smatra Milović.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća kaže da će Vlada poštovati odluke Skupštine, a ne pojedinaca. Za nju je nelogično da se komesar policije upliće u rad zakonodavne vlasti i donosi bilo kakve odluke koje se tiču kadrovskih rješenja u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

-    Ja sam uvažila prijedlog političke partije koja je i predložila ministricu Rišljanin za njeno razrješenje. Odluku premijera potvrdila je Skupština i tu prema mom mišljenju nema dilema. Znaju se procedure utvrđivanja zakonitosti odluka zakonodavne vlasti, istakla je Obuća.

Premijerka je istakla kako radom ministrice nije bila nezadovoljna samo njena politička partija. Prema riječima Obuće ministrica je u posljednje vrijeme opstruirala sjednice Vlade i u javnost iznosila neistinite informacije.

-    Puno prašine podiglo se oko činovanja i konkursa za prijem novih policijaca. Cijeli proces je bio kompromitiran pričom o političkim utjecajima. Ja lično sam predlagala da se angažuju neovisne institucije poput Transparency Internationala koje bi nadgledale zakonitost cijelog procesa, istakla je Obuća.

Komesar policije i ministrica Rišljanin danas nisu odgovarali na naše pozive. Zvanično ministrica još nije prekinula godišnji odmor, ali je navodno nezadovoljna postupanjem lica koje je mijenja po ovlaštenju zaustavila pripreme za primopredaju funkcije. Odluke skupštinske većine ne prihvata ni Edita Velić koja se danas u funkciji dopredsjedavajuće pojavila na zakazanoj sjednici. U tom smislu je sa današnjeg sastanka predsjedavajuće i dopredsjedavajuće donesena odluka da ostaju pri stavu iz člana 70 Poslovnika Skupštine BPK Goražde kojim smatraju da smjena u skupštinskom rukovodstvu spada u listu vitalnih nacionalnih interesa.

Sekretar Skupštine BPK Goražde Midhat Bašić se danas nije javljao na naše pozive. Navodno je tumačeći zakonitost održavanja desete vanredne sjednice na kojoj je skupštinska većina ipak izglasala smjene istakao da je riječ o preuzetoj političkoj praksi. Raniji sazivi Skupštine BPK Goražde su imali praksu provoditi usvojene odluke prije nego se o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa izjasnio Ustavni sud FBiH.

Za Patriju Milović je danas istakla kako neće odustati od nastavka prekinute sjednice i da će je uredno zakazivati. Ukoliko skupštinska većina zatraži novo zasjedanje Milović ga kaže neće osporavati. Ponovila je da Liberalnu stranku ne zanima ulazak u vlast, već isključivo primjena zakona i procedura, te insistiranje na odgovornosti izabranih predstavnika vlasti za transparentno trošenje novca.

Podsjetimo u petak je objavljen snimak na kojem članovi Goraždanske priče navodno dogovaraju prodaju pozicija u MUP-u i kantonalnoj bolnici.

#BiH