Članak

Delegacija EU o Tegeltiji: Apelujemo na članove VSTV-a da preduzmu žurne i adekvatne korake

Pomno ćemo pratiti razvoj situacije.

SARAJEVO, (Patria) - Nakon što je danas objavljen audiosnimak čiji je glavni akter predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija koji razgovara sa članicom VSTV-a Milijanom Buha (sada bivša članica) o imenovanju njene sestre za sudiju pitali smo i Delegaciju EU kako komentarišu sadržaj snimka te da li očekuju smjenu Milana Tegeltije ili povlačenje s te pozicije? 

„Posljednji navodi bacaju sjenku na integritet predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), a što se pak negativno odražava na VSTV i pravosuđe u cjelini. Ono što smo danas vidjeli predstavlja krizu u VSTV-u i produbljuje nepovjerenje javnosti u pravosuđe.

Na ovosedmičnoj debati „Pravo na pravdu!“ posvećenoj vladavini prava u BiH, ponovo je potvrđeno da građani zahtijevaju od pravosuđa da se pridržava najviših standarda integriteta. Svi nosioci pravosudnih funkcija moraju biti u potpunosti nepristrasni.

Evropska unija u Bosni i Hercegovini apeluje na članove VSTV-a da se odmah pozabave ovom krizom i preduzmu žurne i adekvatne korake. Pomno ćemo pratiti razvoj situacije.“

#BiH