Članak

Čelik ipak zakazao sjednicu Skupštine KS u Domu mladih

Održavanju sjednice u Domu mladih umjesto u online formi protivila se većina Kolegija Skupštine, ali je Čelik poručio da može sam donijeti odluku.

SARAJEVO, (Patria) – Na stranici Skupštine KS objavljena je dopuna dnevnog reda predstojeće sjednice Skupštine koja će biti održana 28. oktobra u Domu mladih na Skenderiji s početkom u 10 sati. Iako je Kolegij Skupštine KS prekinut u petak nakon što se Mirza Čelik isključio s online sjednice, on je samoinicijativno donio odluku da se sjednica održi u zatvorenom prostoru usred pogoršanja epidemije u KS.

Održavanju sjednice u Domu mladih umjesto u online formi protivila se većina Kolegija Skupštine, ali je Čelik poručio da može sam donijeti odluku.

Neki od zastupnika još uvijek ne znaju da je Čelik i zvanično zakazao sjednicu u Domu mladih iako je dopuna dnevnog reda objavljena s datumom 23. oktobar. 

Na toj sjednici trebao bi biti utvrđen i datum sjednice Skupštine KS na kojoj će se glasati o nepovjerenju Vladi KS, a zahtjev je podnijelo 18 zastupnika. U međuvremenu im se pridružila i Admela Hodžić koja je napustila Klub SDA. I neki od zastupnika koji dolaze iz stranaka koje čine vlast u KS najavili su svoju podršku novoj Vladi.

Također, s obzirom da je premijer KS Mario Nenadić u izolaciji jer čeka rezultate testiranja na koronavirus, on će već danas ovlastiti nekog od ministara da ga mijenja.

Na istoj sjednici Skupštine naći će se i zaključak Vlade KS da se moratorij na zapošljavanje od 28.09.20120. godine stavi van snage jer je “otežano funkcionisanje javnog sektora u Kantonu Sarajevo i osnovnih djelatnosti u Kantonu Sarajevo u cjelosti i ovom prilikom upoznajemo Skupštinu Kantona Sarajevo o negativnim efektima koje proizvodi navedni zaključak Skupštine Kantona Sarajevo i ujedno upozoravamo da ovakav zaključak može dovesti do potpunog kolapsa sistema u Kantonu Sarajevo”. Ranija inicijativa premijera Nenadića nije dobila podršku zastupnika. 

Pred zastupnicima je i Zaključak o izmjeni Zaključka kojim se omogućava hitan prijem na period na određeno vrijeme do tri mjeseca. Iz Zaključka se također izuzimaju pravosudne institucije, školsk odbori, kao i da Vlada KS svakih 15 dana informiše Skupštinu o datim saglasnostima.

Zastupnici bi trebali razmatrati i epidemiološku situaciju u KS, ali i brojne druge tačke. 

Zastupnik Damir Nikšić oglasio se u nedjelju te je ostavio mogućnost da je Čelikov cilj da se sjednica uopšte i ne održi kako se ne bi utvrdio datum sjednice za smjenu Vlade KS. 

#BiH