Članak

Ministarstvo obrazovanja TK 15 godina nije izvršilo nadzor zakonitosti rada AU u BiH

Inspektori su utvrdili da se broj profesora po ugovoru o djelu smanjivao sa 7 koliko su ih imali 28.12.2017. na ukupno 5 koliko su imali 03.07.2020. godine. 

SARAJEVO, (Patria) - Kantonalni inspektor za obrazovanje, nauku, kulturu i sport TK 24. i 25. avgusta i u prisustvu kantonalnog inspektora rada izvršio je inspekcijski nadzor na Američkom univerzitetu u Bosni i Hercegovini, potvrđeno je za Novinsku agenciju Patria iz Kantonalne inspekcije TK. 

Nakon što su počele istražne radnje oko provjere diplome direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića koji je Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom OSA-e dostavio diplomu AU u BiH stečenu 2013. godine koju je proglasio tajnim dokumentom, tužilac Tužilaštva BiH Oleg Čavka posjetio je i prostorije AU u BiH u Tuzli. Ubrzo je uslijedio i inspekcijski nadzor. 

U izvještaju inspektora koji je izvršio kontrolu rada ove privatne visokoškolske ustanove koju je osnovao Denis Prcić krajem 2005. godine, navodi se da Ministarstvo obrazovanja i nauke nikada od osnivanja AU u BiH nije provjerilo da li visokoškolska ustanova ispunjava uslove propisane Zakonom o visokom obrazovanju. Prema članu 25. Zakona „Ministarstvo najmanje jedanput u pet godina utvrđuje da li visokoškolska ustanova ispunjava uslove propisane ovim zakonom“. No, s obzirom da Ministarstvo to nije učinilo postavlja se pitanje šta se sve dogodilo u proteklih 15 godina i da li je AU u BiH poslovao u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju TK. 

Inspektori su utvrdili da se broj profesora po ugovoru o djelu smanjivao sa 7 koliko su ih imali 28.12.2017. na ukupno 5 koliko su imali 03.07.2020. godine. 

„Do negativne fluktuacije profesorskog kadra koji su u radnom odnosu na Američkom univerzitetu u BiH došlo je zbog smanjenja broja upisanih studenata a tačne podatke postupajuća inspekcija će imati kada krene nastava u akademskoj 2020./21. godini, odnosno kada će inspekcija ponovo izaći na lice mjesta i utvrditi iste“, navodi se u odgovoru Kantonalne inspekcije. 

Od pet profesora koji su uposleni (ugovor o radu) njih četvorica obavljaju i funkciju dekana. 

Odgovor inspekcije nakon provedenog nadzora 

Inspektori su utvrdili da AU u BiH nastavni proces izvodi u JU „Bosansko-kulturni centar Tuzla“, a ugovori o zakupu su potpisani 30.09.2014. godine i Anex ugovora od 01.04.2020. godine. 

„Predmetni univerzitet prije pojave koronavirusa je koristio 1.910 metara kvadratnih, a po Anexu od 01.04.2020. plaća i koristi 140 metara kvadratnih. Razlog za to leži u činjenici što se nakon proglašenja epidemije koronavirusa u BiH po izjavi predsjednika UO Denisa Prcića nastava organizira isključivo putem tzv. virtualnih učionica u komunikaciji studenta i profesora“, navodi se. 

Inspektori su utvrdli da se odvijanje nastavnog procesa na AU u BiH (Tuzla) 100% prebacilo na sistem učenja na daljinu od proglašenja pandemije. Prcić je inspektorima izjavio pod moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću da će ponovo staviti isti prostor u funkciju tokom druge polovine oktobra 2020. godine kada kreće redovna nastava na Američkom univerzitetu u punom kapacitetu. 

„Namjera mi je ponovo obnoviti ugovor o zakupu sa navedenim Centrom kako je bilo činjenično stanje na dan izlaska komisije od strane resornog Ministarstva obrazovanja i nauke TK koja mi je dala licencu (dozvolu za rad) da ispunjavam tražene uvjete za osnivanje navedenog Univerziteta (prostor, kadar, oprema) za upis u Registar univerziteta Tuzlanskog kantona i pribavljanjem Rješenja od 12.12.2005. godine“, izjava je Prcića koju je dao inspektorima.

Jedna od prostorija AU u BiH u okviru BKC Tuzla 

#BiH