Članak

Mijatović o prisluškivanju:Gaze brutalno po životima građana, odgovor neće biti mirni protesti

Vojin Mijatović iz Gradskog odbora SDP-a Banja Luka u izjavi za Novinsku agenciju Patria ističe da je nažalost Dodik kao nebrojeno puta do sada dokazao da živimo u diktaturi.

SARAJEVO, (Patria) - Zbog posljednje afere o prisluškivanju opozicije u Republici Srpskoj javnost u BiH je uznemirena, što bi, između ostalog, mogao biti motiv za pokretanje istrage.

Ali, strahuje se da bi se moglo okončati bez pokretanja istrage. Ispred Gradskog odbora SDP BiH iz Banja Luke još 21. maja su podnijeli krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH i Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS, a na osnovu javnog priznanja Milorada Dodika da vrši nelegalno prisluškivanje opozicije.

Krivična prijava je podnesena zbog osnovane sumnje da su Dodik i Lukač počinili krivična djela neovlaštenog prisluškivanja i tonskog snimanja, povrede ravnopravnosti građana i zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.

Prijava je podnesena kod Okružnog tužilaštva Banja Luka, a Dario Sandić je pozvao Tužilaštvo da provede hitnu istragu, zaplijeni opremu za prisluškivanje, te omogući neovisno vještačenje sa ciljem utvrđivanja svih činjenica u vezi s izvjesnim zloupotrebama javnih resursa.

Vojin Mijatović iz Gradskog odbora SDP-a Banja Luka u izjavi za Novinsku agenciju Patria ističe da je nažalost Dodik kao nebrojeno puta do sada dokazao da živimo u diktaturi.

„Nije tajna ni do sada bila da se čitav MUP RS koristi za zloupotrebe od nelegalnog prisluškivanja preko prijetnji, ucjena, reketiranja. To je stanje u kome živimo već 15 godina. MUP RS je privatna Dodikova policija i tu nema spora“, kazao je Mijatović.

Istakao je da od Tužilaštva očekuje procesuiranje ovog evidentnog krivičnog djela. 

„Dodik je uvjeren da represijom može dovijeka vladati i za sada to tako i izgleda, međutim želim poručiti da to vrijeme ističe ukoliko institucije ne počnu raditi svoj posao suočiće se velikim problemima kroz proteste čije će posljedice biti velike. 

Prekršili su sva ljudska prava i gaze po životima građana brutalno, vrlo brzo slijedi odgovor koji neće biti kao do sada kroz mirne proteste“, kazao je Mijatović.

#BiH