Članak

HILJADE LJUDI Antifašistički mimohod i okupljanje ispred Filozofije

Članovi Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini okupit će se danas u Sarajevu

(Patria) - Članovi Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini okupit će se danas u Sarajevu u znak protesta protiv održavanja mise za žrtve Blajburga. Kroz Vilsonovo šetalište ide i mimohod antifašista. Više hiljada ljud već okupljeno. Komemoracija žrtvama fašističke NDH-a se održava uporedo sa misom za žrtve Bleiburga u sarajevskoj katedrali.

Kako se može čuti niko nije za nasilje niti su željeli napadati kadinala Vinka Puljića. Cilj je da se pošalje poruka da je Sarajevo bilo i ostalo antifašističko.

"Ne može se historija mijenjati. Žrtve su u Jasenovcu. Zašto se nisu predali kad je kapitulirala i Njemačka. Nisu se smjeli predati. Civile su poveli da bi ih štitili", čuje se na skupu.

Na terenu su prisutni i pripadnici policije.

Počasni bleiburški vod najavio je, podsjećamo, za danas održavanje nekoliko događaja za žrtve Bleiburga među kojima je i onaj u Sarajevu.

Kako su naveli iz ovog udruženja, zbog pandemije izazvane korona virusom nije bilo moguće pripremiti centralnu komemoraciju na Bleiburškom polju u Austriji, pa će se ona održati na više mjesta u Austriji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Misa u Sarajevu uzburkala je javnost i na ulice izvela anitašiste.
 

#BiH