Članak

DOBROVOLJAČKA - Zelene beretke: BiH je odbranila sirotinja braneći svoj dom

Predstavnici udruženja iz RS ovaj će događaj, kako je to već nekoliko godina unazad praksa, obilježiti u Miljevićima. 

SARAJEVO, (Patria) - Pripadnici Udruženja Zelene beretke i danas su se okupili u ulici Hamdije Kreševljakovića, kako bi se prisjetili i javnost podsjetili na jednu od presudnih bitaka za Sarajevo koja se desila na današnjim dan 1992. godine u tadašnjoj Dobroboljačkoj ulici. 

“3. maj  i sjećanje na bitku zvana Dobrovoljačka ili dan D. Nas 10 koliko je dozvoljeno okupit ćemo se i odati počast. Zašto se branioci plaše dešavanja i događanja u ulici Dobrovoljačka ?
Svi trebaju znati da je to dan D za BIH kada Jugoslovenska armijakao agresor zajedno sa rezervistima Srbima nije uspjela  zauzeti Predsjedništvo pa su krenuli izvući Kukanjca i komandu Druge vojne oblasti koju su branioci opkolili u komandi, a ujedno su koristili izgovor "razmjena za zarobljenog predsjednika" ali to im nije uspjelo , branioci su zarobili kompletnu komandu Druge vojne oblasti koja je radi toga izgubila značaj i snagu i preživjela opće rasulo i bili su primorani povući sve svoje snage iz grada i oslobodili smo zarobljenog predsjednika!

Najveći vojni uspjeh u modernoj historiji ratovanja je izveden tog dana jer po prvi put se desilo zarobljavanje kompletne komande agresorske vojske! U toj akciji zarobili smo ukupno 198 najvećih vojnih oficira i njihovih pomoćnika kao i kompletno obezbjeđenje Druge vojne oblasti JA”, poručili su pripadnici ovog Udruženja u najavi na Facebooku. 

Predsjednik Udruženja Muhamed Švrakić poručio je danas da je “Bosnu i Hercegovinu odbranila sirotinja, braneći svoj dom”.

Predstavnici udruženja iz RS ovaj će događaj, kako je to već nekoliko godina unazad praksa, obilježiti u Miljevićima. 

#BiH