Članak

Jedna sa, a druga bez pečata: Dvije sjednice Skupštine KS zakazane za 8. januar

Kristić je objavila dokument s pečatom o svom izboru za predsjedavajuću Skupštine KS.

SARAJEVO, (Patria) - Za 8. januar zakazane su dvije sjednice Skupštine KS. Jednu je zakazala stara većina tačnije ono što je od nje ostalo (Narod i pravda, Naša stranka, SDP BiH, NBL), a drugu bez zvaničnog pečata nova većina koju čine SDA, SBB i DF. Postoji mogućnost da za održavanje sjednice četvorke neće uopće biti kvoruma jer oni imaju 15 zastupnika. S druge strane, na sjednici koju je zakazao Mirza Čelik neće se pojaviti premijer KS Edin Forto odnosno Vlada KS kao predlagač tačaka dnevnog reda pa je i ta sjednica upitna. Postoji opravdan strah da će se Kanton Sarajevo naći u pravnoj i finansijskoj blokadi ukoliko se ne usvoje odluke koje će omogućiti normalno funkcionisanje Kantona Sarajevo i institucija. 

Danijela Kristić iz Naroda i pravde nakon povlačenja Elmedina Konakovića izabrana je za predsjedavajuću Skupštine Kantona Sarajevo. Zvanični dokument sa pečatom objavila je na Facebook profilu.

"Obzirom da se u javnosti već nekoliko dana polemiše o tome, ko je zapravo legalan, a ko nelegalan predsjedavajući Skupštine, želim svima da objasnim. U skladu sa Poslovnikom Skupštine, Član 10. definisan je izbor predsjedavajućeg. Naime, Skupština potvrđuje izabrane kandidate a kandidati između sebe biraju predsjedavajućeg, te samo o tome obavještavaju Skupštinu. Svi zastupnici su 27. decembra u 12 sati putem maila dobili zapisnik sa sastanka rukovodstva, na koji je bila pozvana i dopredsjedavajuća Smiljana Viteškić, međutim, ona se nije odazvala. Odluku i sve popratne dokumente su svi dobili u 12 sati putem službenog maila Skupštine KS", navela je Kristić.

Ona se pozvala i na Ustav Federacije BiH navodeći da je "Ustav Federacije BiH potpuno konsekventan kada u svim slučajevima odlučivanja o interesima konstitutivnih naroda ne propisuje mogućnost većinskog preglasavanja."

"Takav je slučaj i sa ustavnom odredbom relevantnom za ovaj ustavnosudski spor, koja glasi: Tri kandidata koja potvrdi skupština kantona odlučuju između sebe ko će biti predsjedavajući.“ (član V.7.(5) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine), jer se ona bazira na ravnopravnom položaju svakog konstitutivnog naroda. Polazeći od toga da ni Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, ni Ustav Zeničko-dobojskog kantona ne predviđaju drugačije rješenje osim zajedničke odluke, u ovom slučaju dva nominirana kandidata, Vijeće smatra da nominirani kandidati moraju uložiti svaki napor da dođu do zajedničke odluke."

Kristić je kazala da čekaju i objavu Odluke u Službenim novinama, te je poručila novoj većini da se mogu obratiti Ustavnom sudu. 

Nova većina (SDA, SBB i DF) održala je u subotu 28. decembra sjednicu na kojoj je izabrala Mirzu Čelika za predsjedavajućeg Skupštine KS. Poziv za sjednicu upućen je bez pečata i saglasnosti Kolegija Skupštine. Čelik je danas pozvao da se vrati pečat kako bi Skupština normalno funkcionisala. 

Na press konferenciji koja je održana 30. decembra  Elmedin Konaković, zastupnik Naroda i pravde u Skupštini KS kazao je da je četvorka pokrenula proceduralne stvari. Ponovio je da je već zakazana sjednica na kojoj će nova većina moći odrediti datum sjednice na kojoj će se glasati o smjeni Vlade i ona će se održati 16. januara. 

“Ukoliko pokušaju implementirati zakone sa Skupštine KS od subote (28. decembra op.a.) povrijedit će vitalne nacionalne interese Hrvata, a vjerovatno i iz reda Ostalih”, istakao je Konaković.

Govoreći o pečatu, kazao je da je pečat zaštićen sve dok se ne imenuje legalno novo rukovodstvo. 

“Ali nećemo dozvoliti da to bude ovako kako oni pokušavaju raditi. Ukoliko se utvrdi, povreda vitalnog nacionalnog interesa je opasnija priča od smjene Vlade KS”, ističe Konaković.

#BiH #SkupštinaKS