Članak

Hadžibajrić u posjeti Saneli i Adni Ibrahimović 100% invalidima

Ova hrabra majka kaže da bi voljela imati stalni posao, ali joj niko dosad nije pružio šansu.

SARAJEVO, (Patria) - Sanela Ibrahimović i njena sedamnaestogodišnja kćerka Adna stopostotni su invalidi kojima je dijagnostifikovano oboljenje zvano ihtioza. Ova, ne toliko poznata kožna bolest, nerijetko izaziva posljedice koje dovode do invaliditeta pa i amputacije, ali Sanela i Adna cijelog života hrabro se bore i nose svoj teret. Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom koji se danas obilježava širom svijeta, Sanelu i Adnu posjetio je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić uručio im prigodnu donaciju za lijekove, te razgovarao sa njima o teškoćama sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Saneli je ova bolest dijagnostifikovana neposredno nakon rođenja, a nažalost ona je genetski prenijela i na svoju kćerku. Njihova borba traje cijelog života, a bolest koja se manifestuje kroz suhu i ispucalu kožu sa zadebljanjima koja je potrebno uklanjati, još je teža jer se lijekovi moraju kupovati i nije ih moguće dobiti na recept.

„Borim se cijelog života i bojim se da stanem...Bolest nam je zahvatila ruke i stopala, obje smo izgubile male prste na nogama. Nama je potrebna posebna njega, kupke, kreme...a, to što nama treba ne smatra se lijekovima nego kozmetikom i sve moramo kupovati,“ ispričala je Sanela.

Ova hrabra majka kaže da bi voljela imati stalni posao, ali joj niko dosad nije pružio šansu.

“Radim pomalo putem Udruženja invalida i tako zaradim za lijekove i kreme koje nam trebaju, ne žalim se...ali, voljela bih bolju budućnost za svoje dijete. Ranije sam je putem humanitarnih organizacija uspijevala poslati na more jer nam to odgovara za ovu bolest, ali sada to više ne možemo,“ kazala je Sanela pritom pokazujući fotografije iz perioda kada je ova bolest bila na vrhuncu.

Adna je skromna mlada djevojka, vrlodobra učenica trećeg razreda Srednje mašinske škole. Planira studije, ali još nije odlučila koje, a sa svojom bolešću je naučila da se nosi.

“Najteže mi je bilo u osnovnoj školi, djeca su me odbacivala, bilo je upitno i da li ću ići na ekskurziju. Sad je drugačije, prijatelji su me prihvatili i druže se sa mnom,“ ispričala je Adna.

„Općina Stari Grad nastavit će podržavati ovakve porodice, te ćemo putem nadležne službe izdvajati neophodna sredstva za lijekove i pomoć kao što smo to činili i prethodnih godina“, kazao je općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić. S obzirom da je Adna dobra učenica, te je iz boračke porodice, putem Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu nastojat će se osigurati njeno stipendiranje. Današnja donacija ovoj porodici namijenjena je za nabavku neophodnih lijekova, a u posjeti porodici Ibrahimović, pored općinskog načelnika, boravila je i Safija Šehović, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obilježava se 3. decembra, a ima za cilj da promoviše razumijevanje problema invaliditeta. Prema Konvenciji Ujedinjenih naroda, osobe s invaliditetom uključuju osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprečavati njihovo puno i učinkovito učešće u društvu na jednakoj osnovi s ostalima. U svijetu više od milijardu ljudi ima neki oblik invaliditeta, što iznosi jedna osoba na svakih sedam.

#Lifemagazin