Objavljeno u kategoriji BiH na 16.11.2019 16:36:00

Kako su notari pobijedili državu: Treba li procesuirati kompletan Dom naroda FBiH?

Foto: Patria/Arhiv

Piše: Rasim Belko


Notarska djelatnost od danas je u zakonskom vakuumu, jer su delegati Doma naroda Parlamenta FBiH odlučili da bude tako. 

Nakon presude Ustavnog suda FBiH da je Zakon o notarima diskriminirajući, a samim tim i pet zakona usko povezanih s tim zakonom, Vlada i Parlament Federacije BiH imali su rok od šest mjeseci da izmjenama i dopunama zakonskih rješenja provedu sudsku presudu.

Vlada je svoj posao uradila, proslijedila Prijedlog zakona po hitnom postuoku Parlamentu FBiH. Krajem septembra uslijedila je sjednica Predstavničkog doma. Burna je to bila sjednica, ali će se na kraju pokazati efikasnom. 

Za razliku od delegata, federalni zastupnici nisu se bavili demagogijom, nego konkretnim stvarima, a rezultat je veliki broj amandmana. Neki su se preklapali, pa su zastupnici prilično olako prepuštali jedni drugima svoje amandmane. Vlada ih je na kraju većinu prihvatila. 

Kao rezultat te sjednice Predstavničkog doma FBiH je u potpunosti provedena presuda od strane ovog doma Parlamenta FBiH. Otišlo se i malo dalje, pa su zastupnici amandmanima, a Vlada njihovim prihvatanjem zaštitili građane notarske želje za što većom zaradom i zagarantovali pad cijena notarskih usluga. 

Sjednica nije kako treba ni završena, a u hodnicima Parlamenta počela je borba. Novinari su mogli prisustvovati jednoj od rasprava u kojoj su učestvovala dva zastupnika i predstavnik notara. Žustra je to bila rasprava, a predstavnik notara već tada pokazivao nervozu. 

Nisu notari digli ruke i između sjednica Predstavničkog i Doma naroda FBiH krenuli su u akciju. Javnim i tajnim dilovima s pojedinim medijima notarska profesija činila je sve kako bi utjecala na Dom naroda. I na kraju su u tome uspjeli. 

Sjednica Doma naroda bila je sve samo ne rasprava o provedbi presude, zaštiti građana i pravne države. 

Predsjedavajući Tomislav Martinović prigovarao je Elmedinu Konakoviću, predsjedavajućem Skupštine KS, nedostatak Hrvata i Srba u Vladi KS. Konaković je Martinoviću prigovarao što Hrvate u Sarajevu ne priznaje kao autohtone i što građani u kantonima pod vladavinom HDZ-a plaćaju lijekove s esencijalne liste. Sporili su se i oko poreza i prihoda KS. 

Vidno nervozni Martinović na momente je gubio kontrolu nad sjednicom. 

Opozicija, naročito SDP-ova u klubovima Srba i Ostalih prigovarala je ustavnosti svega što donese Dom naroda, koji ni do danas nije u potpunosti konstituisan. 

Iz SDP-a su također na odgovore DF-ovih delegata o hitnosti usvajanja seta zakona o notarskim uslugama, pojašnjavali kako su SDA i HDZ prevarili SBB i DF. Delegat SBB-a Zvonko Marić pozivao se na pismo Evropskog notarijata iako to niko drugi nije tretirao u diskusijama, a pojedini delegati su smatrali da i nije od velike važnosti. HDZ-ovi delegati u Klubu Hrvata stali su uz Klub Bošnjaka u svemu. 

I već na dnevnom redu vidjelo se u kojem će se pravcu odvijati stvari. Hitni postupak seta zakona o notarskim uslugama je poništen, sve je vraćeno u redovnu proceduru. 

Većina delegata i pored svjesnosti da će od 16. novembra notarska praksa biti neregulisana, imala je “svoje” razloge da bude protiv hitnog postupka. 

Znali su da vraćanje u redovnu proceduru, odnosno formu Nacrta znači i javnu raspravu pa sve nanovo. Još bolje su znali koliko rijetko rade i koliko će se cijeli proces razvuči.

Svo licemjerje bh. politike i izabranih predstavnika građana i naroda pokazala se u konstatacijama da nije problem što se neće ispoštovati presuda Ustavnog suda. Isti ti delegati poručivali su i poručivat će da Milorad Dodik treba odgovarati za neprovođenje ustavnih presuda, a u četvrtak su i sami prihvatili njegovu praksu. 

Tog četvrtka ujutro održan je sastanak delegata u Klubu Bošnjaka i predstavnika notara, a u novinarskim krugovima se i prije sjednice pričalo da će zakoni o notarima biti teško rješivo pitanje. 

Predsjednika Kluba Bošnjaka Jasmina Duvnjaka pitali smo šta možemo očekivati od sjednice, a on je odgovorio da je potrebno početi s radom. Međutim, izignorisao je pitanje novinara o čemu se govorili na sastanku s notarima. Na sjednici je rekao da je Klub Bošnjaka odlučio tražiti da ovi zakoni idu u redovnu proceduru. 

Čini se da notari, bar za sada, neće puno žaliti za plaćeni prostor u medijima. Jer, notari - pravna država sada je 1:0. 

Jesu li predstavnici notara obilazili stranačke centrale i čime su ubijedili apsolutnu većinu Doma naroda da krši Ustav i nepoštuje Ustavni sud, vrijeme će pokazati. 

Ono što bi svi koji štite pravnu državu trebali učiniti je pokrenuti procesuiranje svih delegata i rukovodstva Doma naroda, jer su svjesno, čak i javno priznajući, odlučili biti iznad Ustava, kršeći presudu Ustavnog suda i tako Federaciju ostaviti u pravnom vakuumu. 

S druge strane, opozicija, predvođena SDP-om, trebala bi shvatiti da se ne može biti polu-opozicija. Ako su odlučili da ne idu sa SDA i HDZ BiH, onda su trebali i ostati na tom putu. Jer, teško da vode pije opravdanje da su tog dana glasali kao i većina zbog “neustavnog” rada Doma. Takva priča ne može biti opravdanje za nepoštivanje presuda Ustavnog suda. 

Kako god, prema objašnjenjima upućenih u problematiku, građani od ponedjeljka dobar dio usluga za koje su im potrebni notari morat će obavljati u sudu. Notari će još neko vrijeme raditi i dobro zarađivati na građanima i privrednicima BiH, a to su im omogućili zaštitnici građana i naroda. 

Dobro došli u bosanski El Dorado. 


Tagovi

Parlament FBiH notari Ustavni sud BiH Dom naroda

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android