Članak

Vlada KS donijela odluku: Bogunić ne može odlučivati o žalbama UNSA-e u slučaju Medicine

Rektor Škrijelj je prošle sedmice na press konferenciji poslije sjednice Senata kazao da se ministrica Bogunić stavila na stranu Medicinskog fakulteta.

SARAJEVO, (Patria) - Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici, jednoglasno je, na zahtjev rektora Univerziteta Rifata Škrijelja, donijela odluku o izuzeću ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Zinete Bogunić u odlučivanju po žalbama Univerziteta u Sarajevu izjavljenih protiv rješenja Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u slučaju dešavanja na Medicinskom fakultetu, potvrđeno je za Novinsku agenciju Patria.

Vladi su se danas obratili i rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj i ministrica Bogunić i pomoćnik ministrice za visoko obrazovanje Sifet Kukuruz koji je i član UO UNSA. Bogunić nije prisustvovala dijelu sjednice kada se odlučivalo o njoj. Inače, Bogunić je polovinom godine podnijela ostavku, ali je Skupština KS nije prihvatila te je nastavila obnašati tu funkciju. Zbog nagomilanih problema u oblasti visokog obrazovanja uskoro bi iz akademske zajednice mogla biti zatražena njena ostavka ili smjena. 

Inače, već duži period traje pravna anrhija na Medicinskom fakultetu s obzirom da je Semra Čavaljuga razriješena dužnosti dekanese što je i potvrđeno dvjema pravosnažnim presudama Kantonalnog suda u Sarajevu. A Nastavno-naučno vijeće je ponovo izabralo za dekanesu. To rješenje rektor Škrijelj nikada nije potpisao. Kako je ranije kazao za Patriju isključivo poštuje sudske presude, iako trpi stalne pritiske inspekcije koje donosi suprotna rješenja. Sud je utvrdio da je Čavaljuga razriješena u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju.

Rektor Škrijelj je prošle sedmice na press konferenciji poslije sjednice Senata kazao da se ministrica Bogunić stavila na stranu Medicinskog fakulteta.

#BiH #RifatŠkrijelj #VladaKS #ZinetaBogunić