Članak

PREDSJEDNIČKI IZBORI

Biden kaže da planira debatovati s Trumpom

(Patria) - Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u petak da će učestvovati u debati s Donaldom Trumpom, njegovim republikanskim protivnikom na izborima u novembru, javio je Reuters.

„Jesam, negdje. Ne znam kada“, rekao je demokratski predsjednik u intervjuu. „Sretan sam što ću debatovati s njim.“

Ove su bile najjasnije Bidenove riječi do sada o izgledima za predsjedničku debatu. Biden se ranije nije obavezao da će raspravljati s Trumpom, rekavši prošlog mjeseca da će to zavisiti od ponašanja bivšeg predsjednika.

Trump, koji je odbio da debatuje sa svojim rivalima prije nego što je pobijedio u utrci
republikanaca prošlog mjeseca, posljednjih sedmica izaziva Bidena da se upusti u borbu jedan na jedan s njim, nudeći da raspravlja „bilo kada, bilo gdje, na bilo kojem mjestu.“

Ranije ovog mjeseca, Trumpova savjetnica za kampanju poslala je pismo nezavisnoj komisiji, koja inače organizuje takve događaje, pozivajući na ubrzani raspored debata, tražeći više od uobičajene tri i započinjući ih ranije u ciklusu kampanje.

Desetak vodećih američkih novinskih organizacija također je pozvalo kandidate na debatu. U njihovoj izjavi sugerisalo se da debate za trenutnu utrku sponzoriše nestranačka Komisija za predsjedničke debate, kao i za svaki izborni ciklus od 1988. godine.

Bidenov tabor je zabrinut da se Trump, kada se pojavi na sceni, neće poštovati pravila koja je postavila Komisija, a neki Bidenovi savjetnici kažu da bi radije ne uzdizali Trumpa stavljajući ga na istu pozornicu s demokratom.

Biden ima prednost među registrovanim glasačima od 41% prema 37% u odnosu na Trumpa, pokazala je anketa Reuters/Ipsos ranije ovog mjeseca.

Upitan tokom putovanja u Las Vegas početkom februara o Trumpu koji poziva Bidena da
raspravlja o njemu, demokrata je rekao: „Da sam na njegovom mjestu, i ja bih želio da
raspravljam o sebi. On nema šta da radi.“

Biden i Trump su se suočili u dvije televizijske debate tokom kampanje 2020. godine.

#DonaldTrump #izbori #JoeBiden #Svijet