Članak

ČEKA SE NOVI DATUM

Erdogan odgodio posjetu Bijeloj kući

(Patria) - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odgodio je sastanak u Bijeloj kući s predsjednikom Joeom Bidenom koji je bio planiran za 9. maj, javio je Reuters.

Glasnogovornik Bijele kuće, iako nije potvrdio datum 9. maja, rekao je: „Radujemo se što ćemo ugostiti predsjednika Erdogana u Bijeloj kući u vrijeme koje je obostrano pogodno, ali nismo bili u mogućnosti da uskladimo naše rasporede i nemamo nikakve posjete objaviti u ovom trenutku.“

Novi datum će uskoro biti određen, rekao je turski zvaničnik, tražeći anonimnost. Izvor upoznat sa ovim pitanjem, koji je želio ostati anoniman, rekao je da nije jasno šta je dovelo do odlaganja.

Američki zvaničnik je rekao da sastanak saveznika iz NATO-a nikada nije zvanično najavljen. Predstavnici Bijele kuće i američkog State Departmenta nisu imali trenutni komentar. Erdoganov ured također nije imao neposredan komentar o odlaganju, kako je ranije objavio Bloomberg.

Sastanak bi bio prva bilateralna posjeta Washingtonu od 2019. godine kada se Erdogan sastao s tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom, republikancem. On i Biden sastali su se nekoliko puta na međunarodnim samitima i razgovarali telefonom otkako je demokratski predsjednik preuzeo dužnost u januaru 2021.

Veze između SAD-a i Turske dugo su bile zategnute zbog razlika u nizu pitanja. Iako su se odmrznule otkako je Ankara ratifikovala kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u ranije ove godine, tenzije i dalje postoje oko Sirije i Rusije i rata u Gazi.

Erdogan je ove sedmice posjetio Irak. Prošlog vikenda sastao se s liderom Hamasa Ismailom Haniyehom u Istanbulu, što je prvi sastanak između Erdogana i delegacije Hamasa na čelu s Haniyehom otkako je Izrael započeo ofanzivu na Pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra.

#Bijelakuća #JoeBiden #RecepTayyipErdogan #Turska #Svijet