Članak

AGRESIJA

Rusija cilja ukrajinske željeznice dok se očekuje da stigne pomoć sa Zapada

(Patria) - Ukrajina je u petak upozorila da Moskva pojačava napade na željeznice u pokušaju da poremeti vojnu opskrbu uoči nove ruske ofanzive, dok Kijev čeka nove isporuke američkog oružja.

Kijev strahuje da Rusija nastoji da pojača svoju prednost na bojnom polju uoči proslave Dana pobjede 9. maja.

Ukrajinski sigurnosni izvor rekao je za AFP da je Rusija htjela oštetiti ukrajinsku željezničku infrastrukturu kako bi „paralizovala isporuke i kretanje vojnog tereta“ dok se Moskva priprema za napredovanje.

„Ovo su standardni koraci ispred ofanzive“, dodao je izvor.

Predsjednik Volodymyr Zelenskiy rekao je da vjeruje da ruska vojska želi zauzeti strateške visove Časiv Jara, sela u istočnoj Donjeckoj oblasti, prije 9. maja, kada Rusija slavi pobjedu Sovjetskog Saveza u Drugom svjetskom ratu. U petak je rekao da su mjeseci kašnjenja američke pomoći, koju je Washington odobrio ove sedmice, koštali njegove snage.

„Dok smo čekali odluku o američkoj podršci, ruska vojska je uspjela da preuzme inicijativu na bojnom polju“.

Oleksandr Percovsky, šef putničkog transporta u državnoj željezničkoj grupi Ukrzaliznytsia, potvrdio je da je Rusija eskalirala svoje napade na željezničke lokacije.

„Oni udaraju po stanicama neselektivno. To je veoma primitivan način da se to uradi“, rekao je.

U ruskom raketnom napadu na istočnu oblast Donjecka u četvrtak su poginula, a četvorica ranjena, saopštila je kompanija. Deset civila je povrijeđeno u četvrtak kada su ruske snage napale željezničke objekte u Balakliji u oblasti Harkov. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u petak da je napad na Udačne u regionu Donjecka bio usmjeren na, kako je rečeno, „zapadno oružje i vojnu opremu“ koji se prevoze željeznicom.

Također je rečeno da su pogođeni željeznički utovarni objekti u Balakliji. Ti udari predstavljaju samo mali broj napada koji su oštetili vozove ili stanice širom Ukrajine, uključujući i centralnije regione kao što su Čerkasi i Dnjepar.

Jedan od najsmrtonosnijih pojedinačnih udara u ratu bio je na željezničkoj stanici u Kramatorsku u aprilu 2022. godine, u kojem je poginulo više od 60 ljudi koji su bježali od ruskih trupa.

#Rusija #Ukrajina #Svijet