Članak

Katalonski demonstranti blokirali autocestu u Francuskoj

Francuska policija bila je primorana upotrijebiti suzavac u nastojanju da razbije grupe katalonskih aktivista koji su blokirali autocestu između Francuske i Španije.

(Patria) – Francuska policija je upotrijebila suzavac i palice u nastojanju da razbije grupe katalonskih aktivista koji su blokirali autocestu između Francuske i Španije.

Na stotine demonstranata okupili su se oko prelaza La Jonquera u utorak rano ujutru gdje su ih dočekale katalonske regionalne snage Mossos d'Esquadra i naložile im da pomejre svoja vozila i napuste područje.

Umiješala se i francuska policija koja se nije libila upotrijebiti suzavac, a također je angažirala službu koja je odvezla vozila demonstranata kako bi otvorila cestu.

Proteste je organizirala anonimna grupa za nezavisnost Tsunami Democratic, koja stoji i iza protesta u oktobru kada su lideri katalonskih separatista proglašeni krivim i zatvoreni.  

Iako katalonsko društvo ostaje duboko podijeljeno u pogledu otcjepljenja Katalonije od Španije, katalonska vlada koja je za nezavisnost neskriveno je zagovarala i pokušala organizirati secesiju, što ju je dovelo u sukob sa državnom vladom.

Španski ustav koji je ozvaničen nakon Frankove diktature, kada se Španija vratila demokratiji, počiva na 'neraskidivom jedinstvu španske nacije, zajedničke i nedjeljive domovine svih Španaca', prenosi Guardian.

 

 

#Svijet