Članak

Ambasada SAD-a o tvrdnji Boylea o podjeli BiH: Ne postoje paralele između Republike Srpske i Kosova

lan Amerikanaca i Evropljana je još uvijek da se podijeli Bosna i Hercegovina.

SARAJEVO, (Patria) - Ugledni profesor međunarodnog prava iz SAD-a Francis Boyle nedavno je gostujući na N1 televiziji odgovarajući na konstataciju da se često govori o razmjeni teritorije u okviru rješavanja pitanja Kosova kazao kako SAD i Evropska unija planiraju podijeliti BiH.

“Plan Amerikanaca i Evropljana je još uvijek da se podijeli Bosna i Hercegovina. To je još po sporazumu iz Karađorđeva, a i u planu Oven - Stoltenberg, kojim se trebalo podijeliti BiH na tri dijela. Po tom planu ‘Herceg-Bosnu’ bi dobila Hrvatska, Srbija bi dobila Republiku Srpsku, a ostala bi jedna mala muslimanska državica oko Sarajeva. Amerikanci i sada govore da žele da se Srbija odrekne Kosova, a da dobije Republiku Srpsku”, rekao je Boyle za N1.

Iz Ambasade SAD-a za Patriju su komentirali ovaj stav profesora ističući kako je „stav Vlade SAD-a po ovom pitanju jasan“.

„Kao što smo do sada više puta ponovili, ne postoje paralele između Republike Srpske i Kosova. BiH je bila suverena i međunarodno priznata država i prije Dejtonskog sporazuma. Sjedinjene Američke Države i ostale članice međunarodne zajednice su u potpunosti  posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Republika Srpska i Federacija BiH su osnovni elementi unutarnje političke organizacije Bosne i Hercegovine. Kao što je dobro poznato, Dejtonski mirovni sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine ne daju pravo bilo kojem od dva entiteta da se otcijepi od BiH. Postojanje ova dva entiteta je u potpunosti ovisno o postojanju BiH“, istakli su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.
 

#BiH